Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią

Dziś propozycja na nieco orientalną w smaku sałatkę curry z kurczakiem i brzoskwinią. Brzoskwinie można ewentualnie zastąpić ananasem z puszki. Ciekawy dodatek orzechów włoskich podsycony został olejem z orzechów włoskich.

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka (35-40 dkg)

– 3 połówki brzoskwiń z puszki

– biała część pora

– 1 czerwona papryka

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2 garście pokruszonych orzechów włoskich

– 1 łyżka oleju z orzechów włoskich Oleofarm

– 2 łyżki majonezu

Marynata do kurczaka:

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

–  2 łyżki oleju

– ok. 1/3 łyżeczki soli

– pieprz

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w nieduże paski lub kostkę. Włożyć do miski. Dodać oliwę, curry, papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut, by mięso przeszło smakiem przypraw.
Podsmażyć na mięso na rozgrzanym oleju by się zarumieniło. Warzywa umyć. Por drobno poszatkować, zasypać solą i odstawić na 10 minut. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.   Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą w misce, dodać kurczaka. Dodać majonez i olej z orzechów włoskich. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokruszone orzechy, wymieszać i resztę posypać sałatkę. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>