Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sałatka grecka

To jedna z klasycznych sałatek, które regularnie podaję do obiadu. Jak nazwa wskazuje, wywodzi się z kuchni greckiej. Sałatka grecka jest niezwykle smaczne w swej prostocie. Pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych jak i z ryb.


(Dla 2 osób)

Składniki:

– 2-3 liście sałaty lodowej

– 1 mały pomidor

– 1/3 ogórka szklarniowego lub 1 mały gruntowy

– 1/3 opakowania sera feta (270g) lub garść fety w koszyczku

– garść czarnych lub zielonych oliwek

– 1 mała cebula czerwona

– oregano, bazylia

– kilka kropli soku z cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól morska, pieprz

 

 

Sałatę opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać także pokroić w kawałki.  Cebulkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Ser feta pokroić z kostkę. Warzywa umieścić w salaterce rozpoczynając od sałaty lodowej. Na wierzchu przystroić kawałkami sera feta i oliwkami. Sałatkę oprószyć oregano i bazylią (można użyć także świeżych ziół). Oliwę wymieszać z solą, ziołami i sokiem z cytryny. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi

3 odpowiedzi do “Sałatka grecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>