Ryby i owoce morzaSałatki i surówkiŚniadanie

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Świetna alternatywa dla klasycznych kanapek wędliną czy żółtym serem. Sałatka ryżowa z tuńczykiem jest smaczna i sycąca. Dobrze komponuje się z pieczywem.

Zobacz takżewarstwowa sałatka z tuńczyka.

(duża salaterka, dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 woreczek ryżu

– 1 puszka tuńczyka  (najlepiej w oleju – jest smaczniejszy)

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 nieduża cebula

–  kilka łyżek majonez

– 1-2 łyżeczki musztardy

– sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem?

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną  ze skorupek i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać ryż. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę bardzo drobno posiekać. Składniki wymieszać w misce, dodać majonez wedle uznania i musztardę.

Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Sałatkę ryżową z tuńczykiem podawać z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Fajny pomysł. Chyba ukradnę na dziś wieczór. Myślisz, że dodanie ogórka konserwowego popsuje smak? Kukurydza jest słodka, a lubię w sałatkach kontrasty.

  2. Hej, sałatka super, ale ja polecam cebulę zastąpić porem – jak dla mnie jest przyjemniejszy aromat na dłużej 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button