Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sałatka żydowska

Klasyczna sałatka żydowska to ugotowane ziemniaki i jajka. Moja teściowa zawsze podaje ją na Wigilię ;-) Ja czasem dodaję kukurydzy.

SONY DSC

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 4-5 ugotowanych ziemniaków

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 1 nieduża cebula

– puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

– kilka łyżek majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

 

 

Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić,  obrać ze skorupek i także pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Można sparzyć wrzątkiem, jeśli chcemy aby miała łagodniejszy smak i była lżej strawna. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem i masłem.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSC

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>