Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Schab pieczony z jabłkami

Nie ma to jak pieczone mięso na obiad. W tygodniu nie zawsze jest na to czas ale w weekend warto poświęcić te dwie godziny, wykonując przy tym inne obowiązki domowe. Nie musimy przecież stać nad piekarnikiem a jedynie doglądać potrawy co pewien czas :-) Smak? Bezcenny. Dziś zachęcam was gorąco do wypróbowania mojego przepisu na schab pieczony z jabłkami, z dodatkiem goździków, tymianku i rozmarynu. Polecam dodać do pieczeni białe wytrawne lub ewentualnie półwytrawne wino.

 SONY DSC

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1,2 kg schabu bez kości

– 2-3 twarde, kwaskowate jabłka

– 1 łyżka smalcu

– pół szklanki białego wytrawnego wina

 

Marynata:

– 4 łyżki oleju

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka soli z małą szczyptą (dałam himalajską)

– 1 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka tymianku

– ½ łyżeczki rozmarynu

– kilka goździków

 

 

Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć. Przy pomocy noża powbijać kilka goździków (dałam 5 sztuk). W miseczce wymieszać pozostałe składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią z każdej strony mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć mięso na smalcu na rumiano. Zrobić nacięcia co ok. 2,5 cm ale nie do końca. Jabłka pokroić w pół plasterki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wkładać w nacięcia schabu.

Pulpit198

Umieścić mięso w rękawie do pieczenia, wlać wino oraz dodać pozostałe plasterki jabłek. Wdmuchnąć do środka powietrze i zamknąć klipsem. Zrobić 2 nacięcia nożem w rękawie, aby para swobodnie uchodziła.

SONY DSC

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 2 godziny* w temperaturze 190°C. Na 15 minut przed końcem rozciąć rękaw,  aby góra ładnie się zarumieniła.

 

* zasada jest taka:

1 kg mięsa pieczemy – 1 godzinę + 30 minut (90 minut)

1,2 kg mięsa pieczemy 1.10 + 30 minut  (100 minut, ja piekłam 2 godziny )

 

Sos pozostały z pieczenia oraz rozpadnięte jabłka zmiksować, dodać nieco wody, można przecedzić przez sito. Zagotować w rondelku, zagęścić 1 łyżką mąki. W razie potrzeby dodać szczyptę cukru, sól i pieprz. Polać mięso powstałym sosem.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Schab pieczony z jabłkami

  • Wspaniale wyglada ten schab. Swiewtny przepis i chetnie z niego skorzystam:)

    Dziekuje Ci za niego, Helen i serdecznie Cie pozdrawiam:)

  • Aż mi ślinka pociekła. Na pewno wypróbuję w któryś weekend, bo dokładnie tak jak piszesz, w kuchni mogę się wyszaleć tylko w weekend. Na co dzień nie ma na to czasu.

  • Wygląda super, chociaż nie przepadam za schabem.

  • Połączenie mięsa i jabłek musi być fenomenalne.

  • Czy potrawa uda się z winem półsłodkim?

    • Sądzę, że tak, tylko potrawa w smaku będzie po prostu słodsza, niż gdyby użyć tradycyjnego białego wina. Możesz spróbować.

  • Zrobiłam dzisiaj i wyszedł przepyszny! Wina nie dałam, bo nie miałam. Na pewno jeszcze kiedyś na obiad przygotuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>