Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Posmakuje zdecydowanej większości osób. No chyba, że nie przepadamy za grzybami, można je wówczas pominąć. Gęsty kremowy sos, pieczarki i aromatyczne mięso tworzą niebanalną całość. Polecam wcześniej zamarynować schab, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy czasu, możemy oczywiście od razu mięso smażyć. Wtedy nie trzeba robić marynaty z olejem, tylko wystarczy posypać każdy plaster mięsa przyprawami. Danie to możemy przyrządzić w klasycznym garnku, rondlu, bądź na patelni. Ja do tego typu potraw używam patelni do mięs Fissler.

Podałam schab w sosie pieczarkowym z ryżem. Jeśli chcecie podać go tak jak ja w formie babeczki, wystarczy natłuścić masłem płytką miseczkę lub słoik i włożyć do niej/niego ugotowany uprzednio ryż. Po chwili delikatnie odwracamy babkę na talerz i voilà!

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dag schabu bez kości

– 400-500g pieczarek

– ok.500 ml wody (tyle, by ledwie zakrywała mięso)

– 1 duża cebula

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 2 pełne łyżki mąki (lub mniej jeśli chcemy nieco rzadszy sos)

Marynata do mięsa:

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ¼ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli wolimy łagodny smak)

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Każdy plaster mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki oraz przyprawę do wieprzowiny. Posmarować każdy plaster z obu stron, następnie przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki 1 -2 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony. Przełożyć na półmisek. Na patelnię dodać nieco tłuszczu i zeszklić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w na plasterki. Dodać do cebuli, podsmażyć i posolić. Dodać z powrotem na patelnię mięso, zalać je wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 1 godzinę, do miękkości mięsa. Sos zagęścić mąką i śmietaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Następnie nieco gorącego wywaru, wymieszać i wlać do potrawy. Zagotować. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Schab podawać z ziemniakami puree, kaszą lub ryżem oraz z dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Schab w sosie pieczarkowym

Odpowiedz na „Helen G.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>