Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Schab w sosie śmietanowo-kurkowym

Klasyczny duszony schab wcale nie musi być nudny. Bardzo lubię połączenie mięsa z sosem grzybowym. Tym razem zamiast pospolitych pieczarek dodałam kurki. Oprócz borowików, to moje ulubione grzyby. Przepis jest bardzo prosty. Mięso wymaga jedynie ok. godzinnego duszenia.

DSCN2343

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dkg schabu b/k

– 25-30 dkg kurek (najlepiej świeżych)

– 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %

– 1 cebula

– 3 pełne łyżki mąki (w zależności od preferowanej gęstości sosu)

– ok. 500 ml wody (tyle by ledwie zakrywała mięso)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)

– 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju)

– gałka muszkatołowa

– 2-3 ząbki czosnku (do natarcia mięsa)

– majeranek

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plastry. Lekko utłuc. Natrzeć solą, pieprzem czosnkiem, oprószyć majerankiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeśli nie mamy czasu, to można je podsmażyć od razu. Kurki opłukać, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na łyżce masła, posolić.

Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Mięso obsmażyć partiami na rozgrzanym maśle. Przełożyć do rondla, dodać cebulę. Zalać  wodą, dodać liść laurowy, jałowiec i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok.50 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche.

Na 10 minut przed końcem duszenia dodać podsmażone kurki. Sos zaprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody oraz zahartowaną śmietaną. Doprawić mięso do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wsypać natkę pietruszki i zamieszać sos. Mięso podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2391

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Schab w sosie śmietanowo-kurkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>