Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sernik mojej mamy

Pyszny jak zawsze, bo to sernik „maminy”. Obecny na wszelkie ważne rodzinne uroczystości. Cudownie wilgotny i aromatyczny. Mama robi go od lat, bo właśnie ten według niej i nas jest najpyszniejszy. Posiada pomarańczową nutę za sprawą pomarańczowej skórki oraz olejku pomarańczowego. W Dniu Matki – wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia, aby zawsze były radosne i uśmiechnięte oraz miały wystarczającą ilość energii dla nas – dzieci ;-) Ten sernik dedykuję mojej wspaniałej mamie – Kocham Cię Mamo :) To taka moja laurka! Mam nadzieję, że będzie jej smakował i dorówna w chociaż w części oryginałowi.

  SONY DSC

(tortownica o średnicy 26 cm; użyłam nieco mniejszej –  o średnicy 24 cm, odłożyłam tylko ok.150 g sera z wiaderka)

Składniki:

– 1kg dobrego sera w wiaderku (mama używa President, ja dałam Zott)

– 20 dkg sera śmietankowego  w kostce (najlepiej tłustego, np. śremski, śmietankowy – aby nie trzeba było go mielić)

– 1 szklanka cukru

– 6 dużych jaj

– ½ kostki masła

– 1 budyń śmietankowy

– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

–  pół opakowania skórki pomarańczowa

– garść rodzynek

– olejek pomarańczowy

 

Polewa:

–  ok. 1/3 kostki margaryny

– 2 pełne łyżki kakao

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

– wiórki kokosowe do posypania

 

 

Żółtka oddzielić od białek (wstawić na razie do lodówki) i ubić z cukrem na puch. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki. Ubijać. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem, po czym je odsączyć i obtoczyć w mące.

Następnie dodawać partiami ser i wciąż ubijać na gładką masę. Wsypać budyń, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze ubijać. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku pomarańczowego. Zamieszać drewnianą łyżką. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Delikatnie zamieszać łyżką.

Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wlać masę. Wyrównać łyżką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę w temperaturze 190 ºC (góra-dół). Po upieczeniu pozostawić sernik przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić lekko drzwiczki i pozostawić na kolejne 30 minut.

Z podanych składników przygotować w rondelku polewę. Rozpuścić margarynę dodać kakao wraz cukrem i mlekiem, dokładnie zamieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto i boki. Udekorować ciasto z wierzchu i po bokach wiórkami kokosowymi.

Schłodzić ciasto w lodówce, by stężało. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Sernik mojej mamy

  • Świetny sernik. Ja też mam taki sprawdzony, jak mówisz „maminy”. Aż mi się zachciało zjeść kawałek takiego sernika :)

  • Ładny. I fajne ujęcia :-).

  • sernik to moje ulubione ciasto -pycha:)

  • Przymierzam się do swojego pierwszego sernika w życiu, a ten wygląda rewelacyjnie :)

    Mam pytanie, w domu zawsze robi się u mnie sernik a’la ptasie mleczko z wielokrotnie, wielokrotnie zmielonego twarogu. chciałabym zrobić klasyczny sernik, taki mięsisty, kruchy jakby w środku. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :)

    Czy ten przepis odpowiada takiej formie sernika ? NA zdjęciu wydaje się, że tak :)

    • Do takiego sernika o jaki Pani chodzi najlepiej użyć wyłącznie sera 3-krotnie mielonego albo zwyczajnie dodać do masy ubitą śmietanę kremówkę ok.100 ml, tak jak w przepisie na seromak
      http://domowe-potrawy.pl/seromak/ ;-) Kremówka powoduje lekkość i kruchość masy serowej. Ten sernik mojej mamy jest puszysty, wilgotny ale nie taki bardzo kruchy, raczej klasyczny.

  • Gdybym chciała piec w prostokątnej blaszce, to jaki powinna mieć mniej więcej rozmiar? Boję się, że wyjdzie płaski placek.

    Pozdrawiam
    Asia

    • Najlepiej wybrać blaszkę nieco krótszą od typowej prostokątnej, ja ją nazywam potocznie „kwadratowa”, moja ma wymiary 22×27 cm. Myślę, że powinna być w sam raz. Standardowa prostokątna blacha jest od niej dłuższa, bo ma wym. 21x32cm. Życzę udanego wypieku :-)

  • Mam pytanie odnośnie kakao! Dodaje Pani gorzkie jak np. wedel, czy słodsze typu nesquik ?

  • Polecam wypróbować ten przepis. To taki prawdziwy sernik: treściwy, wilgotny i bardzo smaczny. Pewniak na święta – wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>