Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast pod słońcem. Są jego różne wersje, sernik na zimno z galaretką, klasyczny z rodzynkami, (polecam również pyszny sernik mojej mamy) gotowany, z polewą albo bez czy seromak. Osobiście bardzo smakuje mi sernik z brzoskwiniami. Piekę go na wszelkie okazje, typu imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie.  Sernik jest mokry i puszysty. Zawsze się udaje :) Warunkiem koniecznym jest użycie dobrej jakości sera półtłustego albo tłustego. Można użyć takiego w wiaderku (polecam ten marki President). W sklepach są również gotowe kostki twarogu 3-krotnie mielonego, zwykle takie też kupuję. Zachęcam do wypróbowania !

sernik z brzoskwiniami

 

(duża prostokątna  blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki maki

– 1 kostka margaryny albo masła (w przypadku masła wystarczy 200g)

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 
Masa serowa:

– 1 kg sera półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego lub w wiaderku

– 3/4 kostki miękkiego masła

– 6 całych jaj

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 budynie śmietankowe w proszku

– aromat cytrynowy

– puszka brzoskwiń

 

Piana z białek:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części w stosunku 1/3. Tę mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 wylepić blachę o wym. 21×32 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Wstawić do lodówki.  Zająć się przygotowaniem masy serowej.

Masa serowa: Jeśli używamy klasycznego twarogu, należy wpierw go 3-krotnie zmielić w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodać jajka. Chwilę ubijać. Dodawać ser partiami i miksować. Na koniec wsypać budynie i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego. Masa powinna być gładka i puszysta. Brzoskwinie odsączyć z soku na sicie i pokroić na duże kawałki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190˚C i podpiec spód ciasta przez 10-15 minut. Przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko zamieszać delikatnie łyżką.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową. Następnie wyłożyć odsączone z zalewy i pokroje w kostkę brzoskwinie. Sztywną pianę z białek wyłożyć wierzch, wygładzić. Na koniec pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta, wyjętą z zamrażalnika.

Sernik włożyć do  piekarnika do  i piec przez 1 godzinę w temp. 190˚C (góra-dół). Jeśli góra zacznie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem. Sprawdzić czy sernik jest upieczony za pomocą patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 30 minut. Po ostudzeniu włożyć ciasto do lodówki. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.

sernik z brzoskiwniamisernik z brzoskwiniamisernik z brzoskiwniamisernik z brzoskwiniami

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Sernik z brzoskwiniami

  • bardzo lubię takie ciasta :D

  • UWIELBIAM ;D

  • Mmm, wygląda pięknie, idealny na wielkanocny stół :)

  • właśnie taki piecze moja mama :) tyle pyszności na Twoim blogu, na pewno będę tutaj zaglądała!

  • Przepis nie wychodzi. Zdecydowanie za duzo jajek do masy z twarogiem. Masa wychodzi zbyt wodnista. Nie polecam

    • Sernik wbrew pozorom nie należy do łatwych ciast. Przepis jest sprawdzony, mi zawsze się udaje.

  • Alez narobilas mi wielkiej ochoty na taki serniczek! Z ta piana dopiero bedzie wybornie smakowal, jeszcze z takim dodatkiem nie robilam sernika. Cudownie wyglada, chyba go dzis zrobie!
    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  • Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami :) Pycha! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>