Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sernik z brzoskwiniami

Święta Wielkanocne tuż tuż… trzeba będzie piec ciasta. U mnie obowiązkowo na święta jest sernik. Uwielbiam sernik z brzoskwiniami. To chyba najlepszy przepis. Zawsze wychodzi. Zainspirowałam się przepisem z tej strony. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru do 1 szklanki w masie serowej. Oczywiście jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta można dać jak w oryginale 1 ½ szklanki cukru.

DSCN4922

(duża blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki maki

– 1kostka margaryny

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

– 1 kg sera półtłustego lub w wiaderku

– 1 kostka masła (200g)

– 6 jaj

– 1 – 1,5 szklanki cukru pudru

– 2 budynie śmietankowe w proszku

– aromat cytrynowy

– puszka brzoskwiń

 

Piana z białek:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części w stosunku 1/3. Tę mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 wylepić blachę o wym. 21×32 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa: Jeśli używamy twarogu należy wpierw go zemleć. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodać jajka. Chwilę ubijać. Dodawać ser partiami i miksować. Na koniec wsypać budynie i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego. Masa powinna być gładka i puszysta. Masę wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z soku  na sicie i pokroić na duże kawałki. Wyłożyć na cieście.

Piana z białek: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko zamieszać delikatnie łyżką. Pianę z białek wylać na masę serową pokrytą brzoskwiniami. Na pianę zetrzeć lub pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.

Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 190˚C (góra-dół) i piec przez ok. 1 godzinę. Jeśli góra zacznie się rumienić przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem.

Po upieczeniu sernik pozostawić przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 30 minut. Po ostudzeniu włożyć ciasto do lodówki. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.DSCN4924DSCN4915

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>