Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Shoarma drobiowa

Podaję przepis na kilogram mięsa, gdyż uwielbiamy z mężem shoarmę. Szybko znika z talerzy, poza tym lubimy odgrzać ją sobie na następny dzień. Przypraw wydaje się dość sporo, ale dając mniej mięsa np. 1/2 kg zmniejszamy wówczas proporcję przypraw o połowę. Mięso jest niezwykle aromatyczne ;) Tę mieszankę uzyskałam metodą prób i błędów, powiem nieskromnie – wydaje mi się najsmaczniejsza.

DSCN5879

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1kg piersi kurczaka

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżki mielonej słodkiej papryki

– 1 czubata łyżeczka curry lub kurkumy

– 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

– 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

– 1-2 ząbki czosnku

– pieprz

 

Sos czosnkowy:
– 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mały kubek

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– sól, pieprz

– odrobina soku z cytryny

 

Filety umyć osuszyć i pokroić w paski. Odmierzone ilości przypraw zamieszać w miseczce. Mięso ułożyć w misce dodać przyprawy olej i ocet balsamiczny, dobrze rozmieszać, by każdy kawałek mięsa być obtoczony w przyprawach.

Przykryć i włożyć do lodówki na godzinę. Z podanych składników przyrządzić sos czosnkowy, również odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać mięso przez ok.15 minut na rumiano najpierw na sporym ogniu, potem ogień nieco zmniejszyć. Podawać  mięso z ryżem lub frytkami i surówką polane sosem czosnkowym.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5888DSCN5889

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>