Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Śledzie marynowane w occie

Śledzie marynowane w occie czy w oleju, są uniwersalną, znaną od wieków przekąską, znaną w wielu regionach Polski, zwłaszcza na Pomorzu. Sprawdzają się idealnie na wszelkich przyjęciach, podczas Wielkiego je wykorzystać także jako bazę do sałatki śledziowej, jak i podać z sosem śmietanowym lub majonezowym. Przepis na śledzie marynowane jest bardzo prosty. Wymaga jedynie najlepiej 2 dób marynowania. Próbowałam też marynować śledzie 24 godziny. Również są dobre ale nie tak miękkie i kruche jak po 2 dobach. Na zdjęciach zaprezentowałam śledzie w salaterce zalane olejem rzepakowym. Tak między innymi może je zaserwować.

sledzie marynowane w occie

(1-litrowy słoik)

Składniki:

– 400g filetów śledziowych (typu matias, solonych)

– 1 spora cebula

Zalewa octowa:

– 400 ml wody

– ½ szklanki octu spirytusowego 10%

– 1 pełna łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 4 ziarenka pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1/3 łyżeczki gorczycy białej

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę ryby czy poziom zasolenia nam odpowiada. W międzyczasie przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Dodać przyprawy i cukier. Zagotować. Pozostawić zalewę do ostudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na nieduże 2-3-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na dno słoika wykładać kolejno warstwę cebuli na przemian z kawałkami śledzi. Zakończyć warstwą cebuli. Lekko Docisnąć. Następnie zalać śledzie marynatą, pamiętając aby zalewa całkowicie je przykryła. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na najlepiej 2 doby do lodówki, wtedy będą idealnie miękkie i kruche.

sledzie w occie

Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Odsączoną na sicie rybę wraz cebulą wyłożyć do salaterki warstwami, każdą posypać lekko pieprzem i polewać olejem rzepakowym. Śledzie podawać jako przekąskę do pieczywa zarówno na śniadanie, kolację albo na obiad z dodatkiem ziemniaków. Są również idealną przekąską na wszelkich przyjęciach oraz podczas świąt. Śledzie przechowywać w lodówce 2 tygodni, należy je odsączyć z marynaty i razem z cebulą i przyprawami zalać olejem rzepakowym w słoiku.

Smacznego!

Helen G.

sledzie w olejusledzie marynowane w occie2sledzie marynowane w occie1sledzie w occie1

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Śledzie marynowane w occie

  • Śledzie jem rzadko, musi mnie na nie konkretnie najść :)

  • Lubie sledzie, ale ajbardziej te w oleju. Marnowane tez czasami, takie jak Twoje ale w smietanie i z dodatkiem jablka i ogorka plus osobno ziemniaki jako danie obiadowe. Na same w occie musze miec szczegolna ochote:-)

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju octowe rzeczy :D A ryby szczególnie :)

Odpowiedz na „Agata KądziołkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>