Potrawy regionalnePotrawy ŚwiątecznePrzekąskiRyby i owoce morza

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

To jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej, popularna w tradycji kulinarnej Pomorza i Kaszub. Śledzie w śmietanie są idealną propozycją na wigilijny stół czy w okresie Wielkiego Postu. Królują także na przyjęciach, jako zakąska do alkoholu. Moja propozycja śledzi w śmietanie jest rozbudowana o dodatek nie tylko cebulki, co również jabłka i ogórków kiszonych. Takie połączenie smakowe wydaje mi się kompletne.

Do dziś pamiętam, jak moja mama moczyła śledzie w wodzie z octem i tylko polewała je śmietaną. W tamtych czasach ta potrawa mi w ogóle nie smakowała. W końcu jednak dojrzałam do śledzi. I niech tak pozostanie! Warto poświęcić przygotowaniu śledzi nieco czasu, bowiem ich smak jest doskonały 🙂 Spróbujcie także śledzi w sosie musztardowym oraz śledzi marynowanych w occie.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g filetów śledziowych (typu matias)

– 1 jabłko

– 2-3 ogórki kiszone

– 1 duże opakowanie gęstej śmietany 18 % (330ml)

– 1 łyżka majonezu

– 2 łyżki octu spirytusowego 10%

– cukier do smaku

– czarny pieprz

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę śledzia i sprawdzić czy poziom zasolenia nam odpowiada. Podczas moczenia raz zmienić wodę. Odsączyć. Śledzie pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski. Skropić octem i posypać pieprzem. Odstawić na 30 minut. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać ze skórki i także drobno posiekać. Wymieszać je ze śmietaną i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem, ewentualnie odrobiną soli. Trzeba z nią jednak uważać, bo śledzie są dostatecznie słone. Dodać do miski śledzie razem z octem i delikatnie wymieszać.

Śledzie przełożyć do słoików. Wstawić do lodówki na 1 dobę. Śledzie w śmietanie podawać schłodzone na półmisku jako zakąska na zimno do pieczywa. Można udekorować je natką pietruszki lub dodać  nieco posiekanej natki do sosu. Potrawa ta sprawdza się również dobrze podczas przyjęć w towarzystwie alkoholu. Śledzie w śmietanie najsmaczniejsze są po 2 dniach.

Smacznego!

Helen G.

Śledzie w śmietanie
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Przyszywana babcia mi zawsze robiła, jak byłem mały i przychodziła się mną opiekować i mi przez to tak obrzydły, że do dziś tego nie ruszam. 😀

Skomentuj kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button