Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy oparty jest na zasmażce z masła i mąki oraz na mleku, a jego rozpoznawalnym smakiem jest wyraźna woń mielonej gałki muszkatołowej oraz dodatek białego pieprzu. Sos ten jest niezastąpiony do wszelkich zapiekanek warzywnych, z ryb jak i warzywno-mięsnych (np. lasagne czy canelloni). Proporcje sosu można zwiększyć w zależności od potrzeb. Dla przykładu do lasagne robię podwójną porcję sosu beszamelowego z 1 litra mleka, ½ kostki masła i 80 g mąki.

Przyrządzając sos beszamelowy niestety łatwo o ewentualne grudki. Nie przejmowałabym się nimi zbytnio, bo i tak później to nie ma większego znaczenia w potrawie i smaku. Kiedyś przyrządzanie beszamelu stanowiło dla mnie nie lada wyzwanie. Dziś uważam, że sos ten wcale nie jest trudny w przygotowaniu, tylko trzeba znać proporcje mąki, masła i mleka oraz energicznie mieszać. Wówczas sukces gwarantowany! Dlatego postanowiłam podzielić się moim sprawdzonym przepisem na beszamel. Uwielbiam go, zwłaszcza zapieczony na rumiano w potrawie. Po prostu pycha!

DSCN9515

(na standardową zapiekankę lub warzywa np. zapieczony kalafior dla 4 osób)

Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła (ok.1/4 kostki)
- 2 1/4 szklanki zimnego mleka*
- sól, biały pieprz
- mielona gałka muszkatołowa

- sok z cytryny do smaku
- 1 żółtko (opcjonalnie)
*ilość mleka zależy jak gęsty chcemy uzyskać sos.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę gotujemy cały czas mieszając aż mąką nieco zbrązowieje.

Wlewamy powoli zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką, gdyż łatwo robią się grudki.
Gotujemy sos na średnim ogniu, ciągle mieszając (łatwo się przypala) aż nie zrobi się gęsty.

Doprawiamy sos solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

Na koniec wyciskamy nieco soku z cytryny. Zestawiamy sos z ognia. Można dodać żółtko.

Jeśli sos wyjdzie za gęsty, można dodać trochę mleka. Sos podaje się na gorąco, zwykle zapieczony razem w potrawie np. z warzyw.
Smacznego!

HelenDSCN9514

Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Sos beszamelowy

  • Tak samo, tylko zawsze dodaję żółtko. Jest świetny do zapiekanych potraw :)

  • Ja zawsze ograniczam się do podstawowych składników. I właściwie nigdy nie ma grudek (no chyba, że przypalę ;). Do lasagne zawsze robię dość rzadki beszamel, dzięki czemu mam pewność, że surowy makaron podczas pieczenia zmięknie pijąc właśnie ten nadmiar mleka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>