Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos czosnkowy do mięs

Nie wyobrażam sobie shoarmy bez sosu czosnkowego. Jest pikantny, cudownie zaostrza smak mięsa. A przy tym wzmacnia odporność. Sos czosnkowy pasuje do różnych gatunków mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, pizzy, zapiekanek czy frytek.

DSCN5871

(mała miseczka)

Składniki:

– mały kubek jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego np. typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 3 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– odrobina soku z cytryny

 

 

 

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ewentualnie granulowany. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Sos świetnie nadaje się do mięs np. shoarmy, gyrosa, mięs grillowanych, wędlin, pizzy, zapiekanek, jak i do frytek.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5866DSCN5857

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Sos czosnkowy do mięs

  • Swój sosik czosnkowy robię w bardzo podobny sposób :)

  • Uwielbiam sos czosnkowy ale po 1-moja mama nie cierpi czosnku, więc rzadko kiedy go jem a po 2- strasznie mnie boli po nim żołądek nad czym ubolewam : (

    • Czosnek jest niestety ciężkostrawny i u niektórych osób może wywoływać bóle brzucha lub wątroby.

  • Uwielbiam ten sos czosnkowy, a mój luby to już zupełnie – nigdy nie dodawałam soku z cytryny do niego spróbuje czy lepiej smakuje :)

  • Taki sos nieźle podkreśli smak wędliny lub innego mięska :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>