Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos tzatziki

Grecki sos tzatziki jest podawany na zimno głównie jako dodatek do mięs i ryb smażonych albo grillowanych, do gotowanych warzyw lub do chrupkiego pieczywa. Polecam wypróbować szczególnie teraz w upalne dni :-) Jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu.

SONY DSC

(Dla 3 – 4 osób)

Składniki:

– 1 ogórek zielony

– 1 szklanka jogurtu greckiego

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– świeży koper

– sok z cytryny

– sól, pieprz

 

 

Ogórek umyć, nie obierać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i pozostawić na parę minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ogórka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekany koperek i oliwę z oliwek. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tzatziki podawać zarówno do mięs albo ryb, w szczególności tych grillowanych. Świetnie też komponuje się jako dodatek do pieczywa i warzyw (gotowanych brokułów, kalafiora), czy też do pieczonych ziemniaków.

 

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Sos tzatziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>