Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sos winegret

Vinaigre z francuskiego oznacza po prostu ocet. Sos winegret to zimny sos do sałatek na bazie oliwy i octu. Powinien mieć konsystencję emulsji i słodko-kwaśny smak. Można wzbogacić go żółtkiem ale nie jest to konieczne. Przepis jest bardzo prosty ;-)

DSCN6412

 

(na jedną średniej wielkości salaterkę)

Składniki:

– 3 łyżki oliwy z oliwek (lub ewentualnie innego oleju roślinnego np. słonecznikowy, rzepakowy)

– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

– 1 łyżeczka musztardy

– 1/3 łyżeczki miodu

– sól, pieprz

– mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

– zioła prowansalskie (opcjonalnie)

 

 

W miseczce połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, zamieszać. Następnie dodać musztardę, miód oraz zioła prowansalskie. Na koniec wlewać powoli oliwę z oliwek, mieszając, by sos się dobrze zemulgował i był gładki w konsystencji. Stosować do wszelkich sałat z dodatkiem innych warzyw oraz do sałatki greckiej.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6418DSCN6426DSCN6425

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Sos winegret

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>