SosyWegetariańskie

Sos winegret

Sos winegret

Jest niezastąpiony do sałatek. Sos winegret to zimny sos na bazie oliwy i octu. Słowo „vinaigre” z francuskiego oznacza ocet. Sos winegret powinien mieć konsystencję emulsji i mieć słodko-kwaśny smak. Możecie wzbogacić go żółtkiem ale nie jest to konieczne. Przepis jest bardzo prosty 😉 Spróbujcie!

(na 1 średniej wielkości salaterkę sałatki)

Składniki:

– 3 łyżki oliwy z oliwek (lub ewentualnie innego oleju roślinnego np. słonecznikowy, rzepakowy)

– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

– 1 łyżeczka musztardy

– cukier do smaku

– sól, pieprz

– mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

– zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Jak zrobić sos winegret?

W miseczce połączyć sok z cytryny albo ocet winny z solą, pieprzem, zamieszać. Następnie dodać musztardę, cukier oraz zioła prowansalskie. Na koniec wlewać powoli oliwę z oliwek, mieszając, by sos się dobrze zemulgował i był gładki w konsystencji. Sos winegret stosować do wszelkich sałat z dodatkiem innych warzyw oraz do sałatki greckiej.

Smacznego!

Helen G.

Sos winegret
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button