Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Spaghetti bolognese

Tyle przepisów już opublikowałam, a nie pojawiło się dotąd na blogu jedno z kluczowych dań, czyli słynne spaghetti bolognese z mięsem mielonym i pieczarkami w aromatycznym pomidorowym sosie pachnącym oregano, bazylią i tymiankiem. Zwyczajnie uszło to mojej uwadze. Wersja podstawowa nie zawiera pieczarek. Sos można oczywiście urozmaicić wedle uznania dodając także inne warzywa jak marchewka czy seler. Można przyrządzić go również ze świeżych pomidorów, tylko będzie wówczas bardziej czasochłonny lub dodając wodę i koncentrat pomidorowy.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego

– opakowanie makaronu do spaghetti (500g)

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 25 dkg pieczarek (ok.8 sztuk)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– karton zagęszczonego soku pomidorowego lub przecieru (500 ml) albo 2 puszki pomidorów krojonych

– sól, pieprz,chili

– bazylia, oregano, tymianek (można użyć też świeżych ziół)

– cukier do smaku

– ser żółty lub parmezan do posypania

 

 

1.    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć , obrać i pokroić w niedużą kostkę.
2.    Na patelni rozgrzać oliwę, wpierw podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać mięso i smażyć. Rozdrobnić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
3.    Gdy mięso zmieni kolor posolić, dodać pieprz i przyprawy. Wlać  kartonik soku pomidorowego lub pomidory z puszki. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Na koniec dodać  do sosu nieco cukru i ewentualnie jeszcze doprawić.
4.    Makaron ugotować w osolonej wodzie  z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą.
5.    Porcje makaronu wykładać na talerze. Nałożyć sos mięsny, posypać startym żółtym serem i udekorować świeżą bazylią.

Lubicie spaghetti? Często jadacie tę potrawę? Jak Wy przyrządzacie spaghetti?
Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Spaghetti bolognese

  • Ja przeważnie robię jakiś własny sos pomidorowy, dosypuję dużo ziół i zajadam z makaronem xD

  • Pyszne,lubię takie jedzonko:)

  • Według starych włoskich prawideł NIGDY nie dodaje się tłuszczu do gotowania makaronu, a wodę solimy dopiero gdy się zagotuje.

    • Nie wiedziałam ale taką informację znalazłam w książce kucharskiej.

  • Bardzo dobry przepis, zrobiłam wersję z pieczarkami i bardzo mi smakuje ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>