Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z buraka i ogórka kiszonego

Przedstawiam bardzo zdrową surówkę z buraków, jabłka i ogórka kiszonego. Buraki są warzywem trochę niedocenianym w Polsce, za to niezwykle cennym w składniki odżywcze i do tego bardzo tanie. Buraki działają odkwaszająco na organizm oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Ponadto wzmacniają odporność, działają krwiotwórczo (pomocne w anemii), bakteriobójczo i antynowotworowo. Niwelują też zaparcia, a także poprawiają pracę nerek i wątroby. Dzięki obecności magnezu, litu i tryptofanu, buraki poprawiają samopoczucie, łagodzą stany depresji i nerwic oraz bezsenność. Łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Warto je włączyć do codziennej diety, zwłaszcza że są niskokaloryczne. W 100g zawierają 45 kalorii.

Ilość składników odżywczych w burach jest imponująca. Zawierają: witaminy (A, z grupy B, C), mikroelementy (żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, sód, miedź, chlor, mangan, kobalt, fluor, lit, rubid, cez), barwniki, błonnik, tryptofan, a także kwasy organiczne i cukry.

Szczególnie cenny jest sok z buraków oraz tzw. kwas buraczany, który serdecznie polecam wam przygotować i pić w celu wzmocnienia organizmu. Buraków z racji wysokiego indeksu glikemicznego (IG=64) powinny jedynie unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby z kamicą nerkową, z racji obecności szczawianów.

Surówkę tę jadłam nieraz u teściowej. Z początku połączenie smakowe buraków z kiszonymi ogórkami i słodkim jabłkiem wydawało mi się kontrowersyjnie, lecz szybko zmieniłam zdanie. Surówka ta na tyle mi zasmakowała, iż w końcu postanowiłam robić ją sama. I tak przyrządzam ją do obiadu co jakiś czas. Sałatkę można pokroić wedle uznania. Moja jest dość grubo pokrojona, tak jakoś mi wyszło :)

Polecam również wypróbować inne surówki z burakiem:

buraczki z jabłkiem na zimno

buraczki na ciepło

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 3 nieduże buraki

– 3-4 małe ogórki kiszone

– 1 jabłko

– ½ cebuli czerwonej

– natka pietruszki (opcjonalnie)

– sok z cytryny

– szczypta cukru

– sól, pieprz (opcjonalnie; ja już nie dodaję na koniec soli i pieprzu, bo buraki solę do gotowania)

– 1-2 łyżki oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno)

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać ze skórki. Zalać w garnku wodą. Osolić. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości. Ostudzić. Zdjąć skórkę. Buraki pokroić w kostkę. Ogórki i obrane ze skórki jabłko również pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować nożem. Warzywa połączyć w misce. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru, ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać. Można dodać też nieco posiekanej natki pietruszki, bądź udekorować jej listkiem wierzch sałatki. Podawać sałatkę zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Surówka z buraka i ogórka kiszonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>