Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z czerwonej kapusty

Lubię proste, można by rzec – zwyczajne surówki. Surówka z czerwonej kapusty  właśnie do takich należy. To smak mojego dzieciństwa. Moja mama często robiła ją do obiadu,  tylko blanszowała kapustę we wrzątku. Ja wolę surową, tylko startą na tarce. Jest bardzo smaczna. Polecam :-)

SONY DSC
(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1/2 główki małej czerwonej kapusty

– 1 jabłko

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

–  cukier

– 1 łyżka majonezu lub śmietany

– szczypta soli

 

Kapustę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić. Jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zaprawić surówkę majonezem, bądź śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podawać jako dodatek od obiadu.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Surówka z czerwonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>