Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka

Uwielbiam jeść tę surówkę w okresie lata, gdyż jest lekka, szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna.

DSCN2336
(Dla 4 osób)
Składniki:

– pół kapusty pekińskiej

– 2 małe ogórki gruntowe

– ½ pora

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2-3 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka majonezu

– sól, pieprz

– sok z cytryny

– cukier

 

Por pokroić krążki, następnie na pół. Posypać solą i odstawić na chwilę, potem odcisnąć. Oddzielić kilka liści kapusty i umyć. Drobno pokroić w paski. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. W kubeczku połączyć śmietanę, majonez posolić, dodać pieprzu, kilka kropli soku z cytryny i odrobinę cukru wedle smaku. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem. Surówka ta pasuje do większości dań.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>