Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Surówka z kiszonej kapusty z papryką, ogórkiem i olejem z wiesiołka

Zgodnie z obietnicą przedstawiam wam dziś przepis z wykorzystaniem cennego oleju z wiesiołka, o którego właściwościach pisałam w poprzednim poście, mianowicie surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki i ogórka konserwowego. Nie wiem, czy nie bardziej przemawia do mnie taka wersja kiszonej kapusty, jak tradycyjna jedynie z cebulą i startą marchewką. Być może dlatego, że uwielbiam paprykę. Olej z wiesiołka jest bardzo delikatny w smaku. Moim skromnym zdaniem bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu i podzielenia się opinią :-)

 SONY DSC

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 300g kiszonej kapusty

– po 1/2 czerwonej  i żółtej papryki

– 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone

– mała cebula

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– cukier do smaku

– 3-4 łyżki oleju z wiesiołka Zielony Nurt

– sól, pieprz

 

 

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Rozdrobnić nożem. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Papryki pokroić w niedużą kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać olej z wiesiołka i dokładnie wymieszać. Podawać jako surówkę zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSC SONY DSC

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Surówka z kiszonej kapusty z papryką, ogórkiem i olejem z wiesiołka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>