Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z pora

Surówka z pora

Jest wyrazista i lekko pikantna w smaku, aczkolwiek bardzo smaczna. Surówkę z pora polecam wzbogacić dodatkiem startego jabłka, które nieco przełamuje ostrość tego warzywa. Jako sosu można użyć wyłącznie majonezu. Ja jednak wolę wymieszać go ze śmietaną, surówka nie jest wtedy zbyt ciężka. Surówka z pora dobrze komponuje się zarówno mięsem, jak i z rybą.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 duży por (tylko biała część)

– ok. ⅓ główki małej białej kapusty

– 1 jabłko

– 1 łyżka majonezu

– 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z pora?

Warzywa umyć. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (odkroić zielone liście) drobno poszatkować. Dodać do kapusty posolić i odstawić na chwilę aby zmiękły. Można też ugnieść  dłoniach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do reszty warzyw. Skropić sokiem z cytryny. Zaprawić surówkę majonezem i śmietaną. Dodać sól, pieprz oraz cukier wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówkę z pora przed podaniem schłodzić w lodówce. Pasuje zarówno do dań mięsnych (kotletów), jak i ryb.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z pora
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Robiłam wczoraj tą surówkę, wyszła bardzo smaczna :). Porcja dość duża, będę miała jeszcze na dzisiejszy i może jutrzejszy obiad 😉

      1. Miałam wyjątkowo dużego pora, dlatego wyszło mi tak dużo (nie myślałam, że aż tyle). Ze śmietaną, majonezem i przyprawami przyrządziłam tylko część surówki, resztę szczelnie zamknęłam i wstawiłam do lodówki, więc myślę, że dziś się nada do zjedzenia. 🙂 Następnym razem kupię mniejszego pora 😉

        1. Spokojnie się nada. Mnie często też zostaje tej surówki z obiadu, przechowuję ją (już ze śmietaną i majonezem) do następnego dnia, i jest wszystko ok;) więc u ciebie myślę, że nie będzie problemu 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button