Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

Witam serdecznie,

Chciałam zaprezentować Wam kolejną propozycję świątecznej potrawy, a jest nią indyk pieczony ze śliwkami i morelami. Zawsze piekła go moja mama. Obecnie ja to robię, nie tylko na święta. Recepturę mamy nieco zmodyfikowałam m in. dodając marynatę, przez co jest bardziej aromatyczny. Polecam gorąco, indyczek rozpływa się w ustach:)

DSCN9002
Składniki:

– 1,2-1,5 kg piersi z indyka (porcja mięsa może być większa w zależności od ilości gości)

– po ok. 100g suszonych śliwek i moreli

– ½ szklanki białego wytrawnego wina

– 1 cebula
Marynata do mięsa (najlepiej natrzeć nią mięso dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce):

– 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 ząbki czosnku

– 1 pełna łyżeczka soli

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– po ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru

– 2 goździki

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Do miseczki wlać olej, ocet, dodać zioła. Czosnek przecisnąć przez praskę. Goździki i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Mięso opłukać po zimną wodą, osuszyć. Naciąć wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem tak, by powstał prostokąt. Nasmarować marynatą układać wzdłuż, rzędem śliwkę z morelą. Związać ciasno mięso grubą nicią. Wierch mięsa posmarować resztą marynaty. Przykryć mięso szczelnie (można umieścić w rękawie do pieczenia i ciasno zawiązać) i wstawić na całą noc do lodówki.

Obsmażyć mięso na dobrze rozgrzanym oleju na dużym gazie z każdej strony, aż się zarumieni. Przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu pozostałym z podsmażenia mięsa. Po chwili dodać do mięsa. Zalać mięso lekko osoloną gorącą wodą.

DSCN8949
Wstawić mięso w zamkniętej brytfance (zachowa soczystość) do piekarnika nagrzanego do temperatury 220˚C i piec w tej temperaturze przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190˚C i piec jeszcze przez ok.1 godzinę (razem 1,5- 2 godzin), aż mięso będzie miękkie. Lepiej piec mięso nieco dłużej niż zbyt krótko, bo będzie wówczas twardawe. W trakcie pieczenia przewracać mięso przynajmniej 2-3 razy i polewać powstałym sosem. Po godzinie pieczenia dodać wino i pozostałe śliwki i morele.

Po upieczeniu pozostawić mięso w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze na 10 minut. Gdy mięso ostygnie zdjąć sznurek. Pokroić na 1,5 cm plastry. Podawać polane powstałym sosem ze śliwkami i morelami.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9015DSCN8995DSCN8990

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

  • Piękne i na PEWNO smaczne, pozdrawiam serdecznie:)

  • Dopiero niedawno przekonałam się do łączenia mięs z owocami. Wygląda bardzo apetycznie:)

  • Zawsze jak piekę mięso z owocami, to do marynaty dodaję odrobinę alkoholu. Bardzo fajnie podkreśla smak. Niby taka mała modyfikacja, ale naprawdę warto. Polecam jakaś smakową wódeczkę, ale dosłownie odrobinę.

    • Z dodatkiem wódki nie próbowałam ,zwykle dodaję do mięs wino. Ale pomysł ciekawy ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>