Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szarlotka z kremem budyniowym

To najlepsza szarlotka jaką jadłam! – naprawdę:) Jest  aromatyczna i delikatna za sprawą pianki budyniowej, dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis powstał na bazie własnych modyfikacji. Gorąco polecam :-)

DSCN2793

Składniki:
Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 5 żółtek

– kostka margaryny

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 2-3 łyżki gęstej śmietany

– 2 (płaskie) łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:

– 1-1,5 kg jabłek*

– 3 łyżki brązowego cukru

– ½ szklanki rodzynek

– 2-3 goździki

– 1 łyżeczka cynamonu

 
* jeśli chcecie użyć dużej prostokątnej blaszki potrzeba wówczas 2 kg jabłek

 

Piana białkowo-budyniowa:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 2 budynie waniliowe (bez cukru)

 

Ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka włożyć do lodówki), margarynę posiekaną nożem, cukier , cukier waniliowy i śmietanę – zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, 3/4 ciasta wylepić foremkę (kwadratową bądź dużą prostokątną) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Pozostałe 1/4 ciasta owinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki.

Mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, odcisnąć z nadmiaru soku.  Uprażyć z cukrem, dodać goździki. Po kilku minutach dodać rodzynki i cynamon, smażyć jeszcze chwilę.

Piana białkowo-budyniowa: białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier nadal ubijać. Na koniec wsypać budynie i dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto nakłuć widelcem, wylać gorący mus, a następnie pianę białkowo-budyniową. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika i poskubać wierzch ciasta (można także zetrzeć na tarce).

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 ˚C i piec przez 1 godzinę.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2785DSCN2788

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Szarlotka z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>