Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szarlotka z kremem budyniowym

To najlepsza szarlotka jaką jadłam! – naprawdę:) Jest  aromatyczna i delikatna za sprawą pianki budyniowej, dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis powstał na bazie własnych modyfikacji. Gorąco polecam :-)

DSCN2793

(średniej wielkości blacha o wym.22×27 cm lub większa prostokątna, wtedy dajemy więcej 2kg jabłek )

Składniki:
Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 5 żółtek

– 250g masła

– 30g smalcu

– 1/3 szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:

– 1,5-2 kg jabłek*

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cynamonu
* jeśli chcecie użyć dużej prostokątnej blaszki, potrzeba wówczas 2 kg jabłek

 

Piana białkowo-budyniowa:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 budynie waniliowe (bez cukru)

 

 

Kruche ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka włożyć do lodówki), masło i smalec posiekane nożem, cukier, cukier waniliowy – zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie 2/3 ciasta wylepić foremkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do lodówki.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilę. Odstawić.

Piana białkowo-budyniowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budynie w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie pianę białkowo-budyniową.  Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta poskubać na wierzch ciasta (można także zetrzeć na tarce). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180˚C i piec przez ok.40 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2785DSCN2788

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Szarlotka z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>