Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szarlotka z orzechową nutą


Składniki:


Ciasto:

– 5 żółtek

– niepełna szklanka cukru pudru

– 120g masła orzechowego (ok.1/3 słoika)

– ¾ szklanki jogurtu naturalnego

– 1,5 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 5 łyżek oleju



Mus jabłkowy:

– 1,5 kg jabłek

– 2 łyżki wody

– 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości jabłek)

– ½ łyżeczki cynamonu

– ½ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych



Mus: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla podlać wodą i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Posłodzić i dodać cynamon.



Beza:

– 5 białek

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy

– szczypta soli



Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurt i masło orzechowe i olej. Ucierać. Masa będzie bardzo gęsta i lepka ale taka ma być. Średniej wielkości foremkę o wym. 21X25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i 2/3  pokruszonych orzechów ziemnych. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ˚C i piec przez 30 minut. 




Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier i nadal miksować. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pianę z białek wylać na podpieczone ciasto i piec jeszcze przez 25 minut, zmniejszając temperaturę do 170 ˚C. Upieczone  i przestudzone ciasto posypać resztą pokruszonych orzechów. 




 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>