Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Sznycle z boczkiem i cebulą

Dziś przedstawiam Wam pomysł na szybki obiad z wieprzowiną w roli głównej – sznycle z boczkiem i cebulą. Mięso jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi mielonej słodkiej papryki. Boczek i cebula doskonale uzupełniają smak.
Zainspirował mnie przepis z książeczki Hanny Szymanderskiej Najlepsze mięsa na polskim stole (nr 12/2007), dodatek do Poradnika Domowego.

 SONY DSC

(Dla 2 osób)
Składniki:

– 6 plastrów schabu

– 10 dkg boczku

– 1 cebula

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

 

 

Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Mąkę wymieszać z mieloną papryką i w niej obtoczyć sznycle. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, po paru minutach dodać posiekane cebule. Na usmażonych sznyclach układać boczek i cebulkę. Podawać z surówką i ziemniakami pieczonymi bądź kluskami śląskimi.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>