Mięsa

Sznycle z boczkiem i cebulą

Sznycle z boczkiem i cebulą

To świetny pomysł na szybki obiad ze schabem w roli głównej. Sznycle schabowe z boczkiem i cebulą są aromatyczne m in. dzięki dodatkowi mielonej słodkiej papryki. Zainspirował mnie przepis z książeczki Hanny Szymanderskiej Najlepsze mięsa na polskim stole (nr 12/2007), dodatek do Poradnika Domowego.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 6 plastrów schabu

– 10 dag boczku

– 1 cebula

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Jak zrobić sznycle z boczkiem i cebulą?

Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Mąkę wymieszać z mieloną papryką i w niej obtoczyć sznycle. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Na drugiej patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, po paru minutach dodać posiekane cebule. Na usmażonych sznyclach układać boczek i cebulkę. Sznycle z boczkiem i cebulą podawać z surówką np. pomidory ze śmietaną i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

Sznycle z boczkiem i cebulą
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button