Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Szynka w sosie własnym

Są takie potrawy „klasyki”, które zawsze wychodzą i smakują zdecydowanej większości. Każda gospodyni ma na nie swoje patenty. Jednym z takich klasyków jest tzw. „mięso w sosie własnym”. Powiem krótko: To obiad pewniak. Jeśli nie wiecie, co ugotować aby zaskarbić sobie gusta kulinarne waszych domowników albo gości, to polecam wieprzowinę w sosie własnym. Mnie najbardziej smakuje duszona szynka oraz karkówka ale można także użyć schabu, a nawet łopatki.

Sekretem udanego duszonego mięsa jest jego miękkość i kruchość oraz gęsty kremowy sos, który można wzbogacić dodatkiem grzybów świeżych albo suszonych. Uwielbiam, kiedy szynka rozpływa się w ustach. Warto zamarynować wcześniej mięso (chociaż na 1 godzinę), będzie wówczas bardziej aromatyczne, kruche a tym samym smaczniejsze :-)

 SONY DSC

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg szynki wieprzowej bez kości

– 2 cebule

– kostka rosołowa/mięsna albo bulion domowy

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

 

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka ostrej musztardy (np. kozaka, dijon)

– 1 łyżeczka miodu

– 1,5 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbić z dwóch stron tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki połączyć. Smarować każdy plaster mięsa i ułożyć w miseczce. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub dłużej, jeśli dysponujemy większą ilością czasu.

Cebule pokroić kostkę i zeszklić na patelni Następnie przełożyć do dużego rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu mięso partiami, aby wyraźnie  się zarumieniło. Przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalać taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Jak się zagotuje wrzucić kostkę rosołową bądź mięsną. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie, może nawet lekko się rozpadać lub nieco krócej, jeśli preferujemy mięso nieco twardsze.

W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić danie solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree, ryżem, bądź dowolną kaszą oraz surówką.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

23 odpowiedzi do “Szynka w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>