Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tarta z jabłkami i cynamonem



Tarta na słodko z jabłkami okraszona cynamonem z dodatkiem goździków, to dla mnie jeden ze smaków typowo jesiennych. Właściwie to niczym nie różni się od typowej szarlotki za wyjątkiem foremki. DSCN7399
Składniki:

Ciasto:

– 300g mąki pszennej

– 200 g zimnego masła (kostka)

– ½ szklanki cukru

– 1 żółtko

– 4 łyżki wody


Nadzienie:

– 4 duże jabłka

– 1 cukier waniliowy

– 2-3 łyżki cukru (wedle uznania)

– 2-3 łyżki rodzynek

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 goździki



1.    Mąkę, zimne masło pokrojone w kawałki, żółtko i cukier połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.


2.    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Uprażyć z dodatkiem cukru i rodzynek. Dodać cynamon i goździki i dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.


3.    Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wylepić większą częścią ciasta. Resztę pozostawić. Podpiec w nagrzanym  do 200 ˚C piekarniku przez ok.15 minut.


4.    Na podpieczony spód tarty rozsmarować mus z jabłek. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Zrobić kratkę na jabłkach. Paski ciasta posmarować białkiem.


5.    Wstawić tartę do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 40 minut w temp. 200˚C aż góra nabierze złotego koloru.


6.    Podawać na zimno.


Smacznego!

DSCN7406DSCN7408

Robicie czasem takie tarty na słodko?

Helen


Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Tarta z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>