Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tarta z wędzonym łososiem

Pyszny, kruchy z placek z nadzieniem z wędzonego łososia, słodkich pomidorków koktajlowych oraz oliwek zapieczonych pod kołderką sosu śmietanowo-jajecznego i mozarelli  ;-)

DSCN8430

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

 

 

Nadzienie:

– 150g wędzonego łososia

– kilka pomidorków koktajlowych

– czarne oliwki

– 1 kulka mozarelli

– 3 jajka

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

–  bazylia

– sól, pieprz

 

 

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć do foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.

 

Łososia pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół. Wyłożyć je na podpieczone ciasto razem z oliwkami. Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem i bazylią. Zalać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch położyć mozarellę pokrojoną na plastry.

 

Zapiekać tartę jeszcze przez 25-30 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN8442DSCN8455DSCN8463

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Tarta z wędzonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>