Potrawy mączneRyby i owoce morzaZapiekanki

Tarta z wędzonym łososiem

Tarta z wędzonym łososiem

Kruchy, pyszny wytrawny placek. Wzbogaciłam go dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i oliwek zapieczonych pod kołderką sosu śmietanowo-jajecznego 😉 Tarta z wędzonym łososiem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Wystarczy kupić tylko specjalną foremkę do tarty.

Zobacz także

tarta z tuńczykiem i cukinią.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– 150g wędzonego łososia

– kilka pomidorków koktajlowych

– czarne oliwki

– 1 kulka mozzarelli

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 3 jajka

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 1/2 łyżeczki bazylii

– sól, pieprz

Jak zrobić tartę z wędzonym łososiem?

Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać  masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty o średnicy 24 lub 26 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem. Następnie ciasto nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Schłodzić przez 10 minut w zamrażalniku. Następnie podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Łososia pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół. Wyłożyć je na podpieczone ciasto razem z oliwkami.

Sos śmietanowo-jajeczny: Śmietanę wymieszać w misce wraz z rozbełtanymi widelcem jajkami. Sos doprawić solą i pieprzem i bazylią. Popieczoną tartkę zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch położyć mozzarellę pokrojoną na plastry. Zapiekać tartę jeszcze przez około 25 minut w temp. 200˚C. Tartę z wędzonym łososiem podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.

Tarta z wędzonym łososiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button