Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim




Nie zawsze chce mi się zagniatać kruche ciasto na tartę, czasem, zwłaszcza jak nie mam zbyt wiele czasu, lubię użyć gotowego ciasta francuskiego, które staram się mięć zawsze pod ręką w lodówce. Polecam jako alternatywę dla kruchego ciasta. Połączenie szpinaku i sera pleśniowego jest cudowne, można go ewentualnie zastąpić gorgonzolą bądź mozarellą. orzechy nadają daniu ciekawego posmaku – polecam spróbować:)

 



(Dla 4 osób)



Składniki:

– 1 op. ciasta francuskiego

– 1 op. mrożonego szpinaku (450g)
– ser pleśniowy Lazur (100g) (dałam błękitny)

– 1 duża cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich

– 2 jajka

– sól, pieprz Cayenne (chili)

–  mielona gałka muszkatołowa

– 1 łyżka masła (dałam klarowane)



1.    Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i mieszać od czasu do czasu aż się rozpuści. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą, chili i gałką muszkatołową. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać.



2.    Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, poprzycinać rogi (przydadzą się na wierzch). Spód tarty podpiec  w nagrzanym  do temp. 200 ˚C piekarniku przez 15 minut. 



3.    Do masy szpinakowej dodać śmietanę wymieszaną jajkami. Dokładnie wymieszać.



4.    Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Posypać pokruszonymi orzechami. Z pozostałych ścinek ciasta francuskiego zrobić kratkę.



5.    Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180 ˚C.



6.    Podawać gorącą. Danie nie wymaga dodatków, gdyż jest bardzo sycące.

Smacznego!

Helen





Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym na cieście francuskim

  • jest pyszna! ja dodaje jeszcze pomidory suszone w zalewie z oleju słonecznikowego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>