Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Uszka na Wigilię

Uszka z barszczem to jedna z czołowych wigilijnych potraw. Aromatyczne, pachnące grzybami, domowe uszka są nieporównanie smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu. Może nie mają tak perfekcyjnego kształtu ale zapewniam was, że są o niebo lepsze od tych robionych taśmowo. Warto poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie. Polecam ulepić uszka np.  na tydzień przed świętami i zamrozić. Wówczas zaoszczędzimy sobie czasu w przedświątecznym ferworze. Do przygotowania uszek robimy takie same ciasto jak na pierogi. Najlepiej aby było ono cienko rozwałkowane. Farsz grzybowy natomiast możemy zrobić z samych suszonych grzybów, bądź mieszany – z pieczarek i dodatku suszonych grzybów, jak kto woli. Wywar pozostały z gotowania suszonych grzybów warto wykorzystać do wigilijnego barszczu czerwonego, sosu grzybowego albo zupy grzybowej.

(ok.90 sztuk)

Ciasto:

– 500 g mąki pszennej

– ok.1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz grzybowy (można zrobić go z samych suszonych grzybów lub mieszanki świeżych pieczarek i dodatku grzybów suszonych)

– 200g suszonych grzybów lub 250g pieczarek +1opakowanie suszonych grzybów (20g) np. borowików czy prawdziwków

– 1 cebula

– 1 łyżka masła

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

Farsz:

Suszone grzyby przepłukać i zalać w rondelku niewielką ilością wody. Pozostawić na noc. Następnie gotować na malutkim gazie w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). Odsączyć i bardzo drobno pokroić. Wywar pozostawić. Przyda się jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej czy sosu grzybowego. Jeśli robimy farsz z pieczarkami, umyć je i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na maśle wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać ugotowane i drobno posiekane grzyby. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odlać nadmiar wody. Przełożyć do miski. Odstawić.

Ciasto:

Mąkę przesiać najlepiej do dużej miski, posolić, dodać olej. Powoli wlewać gorącą wodę. Wstępnie wyrobione ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać do momentu, aż stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na cienki placek o grubości ok.2-3 mm (tak jak na pierogi). Resztę ciasta przykryć folią spożywczą. Małą szklaneczką o średnicy 4 cm wykrawać kółeczka. Na każde nakładać niewielką ilość farszu. Zlepiać brzegi jak w przypadku pierogów. Następnie połączyć ze sobą dwa końce i dokładnie zlepić. Uszka kłaść na blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z kilkoma kroplami oleju. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty od momentu wypłynięcia, po czym delikatnie wyławiać łyżką cedzakową na talerze. Ostudzone uszka, wycierać papierowym ręcznikiem i włożyć do pojemników. Uszka można także zamrozić. Podawać uszka podawać z wigilijnym barszczem czerwonym.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Uszka na Wigilię

  • U mnie uszka to tylko na święta są. Może temu tak się wyczekuje tego barszczu z uszkami ? W tym roku będę na święta u rodziców ! Moja mama robi najlepsze uszka :D Mniam mniam ;) Narobiłaś smaku !

  • Chyba pora najwyższa nauczyć się robić uszka :D

  • Cudownie wyglądają. Kocham takie uszka. ;)

  • uwielbiam uszka domowe ;) w poniedziałek zrobie bo mam wolne ;) wcale dużo pracy nie ma ;)

  • Popatrzyłam na ten Twój barszcz i już nie mogę doczekać się Wigilii.

Odpowiedz na „Królowa KaroAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>