Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL

Sezon wakacyjny to czas spędzania długich godzin na świeżym powietrzu. To także z racji przyjemnej pogody wymarzony czas na grilla. Grillowanie jednak sprawia największą frajdę w towarzystwie bliskich czy przyjaciół. Mając LotusGrill® w wersji XL, postanowiłam zrobić taką „grillową imprezę” na soczysto zielonej na polanie, nieopodal domu. Ciekawostką jest, że grill ten jest przystosowany także do warunków domowych, typu balkon, taras a nawet jadalnia. Ja jednak wybrałam naturę. Może następnym razem wypróbuję go na balkonie.

Urządzenie posiada ciekawy design. Mój egzemplarz jest w ożywczym pomarańczowym kolorze. Grill zawiera również torbę na zamek, z uchwytem do wygodnego przenoszenia. Możemy dokupić także inne akcesoria, jak pokrywę z wbudowanym termometrem czy też wygodne silikonowe szczypce do obracania potraw, w identycznym odcieniu co grill.

 

Niewątpliwym gadżetem LotusGrilla jest świecące na fioletowo pokrętło elektrycznej dmuchawy, napędzanej przez 4 baterie (AA). Dmuchawa sprawia, że grill bardzo szybko się rozpala, producent podaje, że w 3 minuty. Nie liczyłam czasu z zegarkiem w ręku ale trwało to faktycznie chwilę. Wewnątrz grilla znajduje się wyjmowana metalowa misa, do której ścieka tłuszcz powstały z mięsa. Średnica rusztu grilla ma 44 cm, co umożliwia jednoczesne grillowanie większej porcji mięs, ryb czy warzyw jednocześnie.

Do rozpałki użyłam Ekobrykietu kokosowego CocoHeat polecanego przez producenta. Jest produkowany z naturalnych składników, czyli z łupin orzecha kokosowego (96%) oraz z tapioki (4%, naturalna skrobia z manioku). Dlatego jest bezpieczny zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Podczas spalania nie wydziela niepożądanego zapachu (jest bezwonny) ani nie dymi. W dodatku węgiel kokosowy jest trzykrotnie bardziej kaloryczny od klasycznego węgla drzewnego, przez co jest bardziej wydajny. Jednorazowo zużywa się tylko pół opakowania ekobrykietu kokosowego.

Grillowałam wraz z przyjaciółmi kilka rodzajów mięs: karkówkę, pałki kurczaka, kiełbasę śląską, boczek nawijany na ruszt oraz cukinię. Do grillowania świetnie też nadaje się papryka. Niektórzy lubią grillować bakłażany.

Mięso przed grillowaniem umyłam i  osuszyłam. Natarłam czosnkiem, posoliłam, doprawiłam pieprzem oraz przyprawami marki Plenus Natura. Do karkówki używałam Przyprawy Tureckiej, polecanej do mięs grillowanych, do kurczaka zaś – Przyprawy do Kurczaka. Przyznam, że doskonale podkreśliły smak mięs. Boczek kupiłam już gotowy, doprawiony. Cukinię wcześniej umyłam, pokroiłam w grubsze plastry i posoliłam.

Zarówno mięsa, jak i kiełbasa wyszły naprawdę pyszne, soczyste i aromatyczne dzięki mieszankom przypraw Plenus Natura. Cukinia stała się mięciutka i pięknie przyrumieniona. Mięsa podałam z chlebem, ketchupem i sosem musztardowym. Prawdziwa uczta! Przyjaciele byli zachwyceni :)

 

Zalety LotusGrilla:

+ elegancki design (6 kolorów do wyboru)

+ posiada w zestawie torbę do przenoszenia

+ wersja XL ma średnicę 44 cm, co pozwala grillować jednocześnie większą ilość mięsa, ryb czy warzyw

+ nie dymi; może być stosowany także na balkonie a nawet w pomieszczeniu (tłuszcz nie kapie na ogień, tylko pozostaje w misce)

+ dzięki elektrycznej dmuchawie bardzo szybko się rozgrzewa

+ potrawy z grilla są nie tylko smaczne ale i zdrowe, gdyż podczas grillowania tłuszcz spływa do misy a nie do ognia. Zapobiega to wydzielaniu szkodliwych związków. Poza tym ekobrykiet kokosowy zastosowany do rozpałki jest bezwonny.

 

Wady:

– trzeba szorować mocno zabrudzony ruszt

LotusGrill oraz niezbędne akcesoria, jak np. szczypce do przewracania potraw, pokrywa z wbudowanym termometrem, ekobrykiet kokosowy czy rozpałkę żelową można kupić sklepie BrodaSystem.

Co sądzicie o takim grillu? Lubicie potrawy z grilla?

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>