Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera

Dziś propozycja na Śniadanie Wielkanocne – pyszne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera. Z pewnością zachwyci nie jednego gościa przy świątecznym stole. Moim zdaniem tuńczyk świetnie komponuje się jajkami, serem i dodatkiem ostrej papryki.

DSCN5360

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 7-8 jajek ugotowanych na twardo

– puszka tuńczyka kawałkach w oleju roślinnym

– 5 dkg żółtego sera

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– ½ pęczka szczypiorku

– ¼ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

 

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na pół i delikatnie łyżeczkę wyjąć żółtka.  Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać żółtka, ząbek czosnku przeciśnięty przed praskę, majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać na gładką pastę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do pasty. Pastę doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Każde białko wypełnić pastą.  Jajka podawać na dużym talerzu lub półmisku ozdobione szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5362DSCN5365

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

6 odpowiedzi do “Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>