Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zapiekanka chłopska

Przedstawiam Wam pomysł na pyszny i sycący obiad. Zapiekanka chłopska – czyli z ziemniaków, boczku, kiełbasy i pieczarek. Zdecydowanie warta zachodu, bo szybko znika z talerzy. Mój mąż ją uwielbia:)

DSCN1890
(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 4 spore ziemniaki

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 małe pętka kiełbasy (np. śląskiej)

– 25 dkg wędzonego boczku

– 5 pieczarek

– 20 dkg żółtego sera

– 1 kulka mozarelli

– 200 ml śmietany 18%

– 2 jajka

– sól, pieprz

– gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

– 1 łyżka oleju

 

 

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Nie obierać. Pokroić wzdłuż w 5 mm plastry. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić. Pozostawić do ostudzenia.

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Wpierw podsmażyć boczek przez ok. 10 minut,  następnie wrzucić kiełbasę. Po paru minutach dodać cebulę. Na koniec dodać pieczarki. Dusić  kolejne 10-15 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć dno plastrami ziemniaków. Następnie farsz z boczku, kiełbasy, cebuli i pieczarek. Posypać częścią startego sera. Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na zapiekankę. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Położyć kawałki mozarelli. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 ˚C, aż góra się dobrze zarumieni.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1883

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

15 odpowiedzi do “Zapiekanka chłopska

  • lubię takie zapiekanki!:)

  • szybko i na temat!

  • Kocham takie zapiekanki :)

  • Tłuste żarcie

  • Przepyszna zapiekaneczka :D
    przepis jasno przedstawiony (co nie jest zbyt częste) :)

    • Cieszę się, że danie smakowało:)Staram się opisywać krok po kroku, jak przyrządzać potrawę. Miło mi, ze zostało to docenione :)

  • Zabieram się do roboty :-)

  • Zapiekanka wyszla bardzo smaczna, jednak troche za ktorko ja trzymalem w piekarniku i ziemniaki mimo, ze nie surowe to jednak lekko twarde

    • Ziemniaki wpierw należy podgotować przez 10 minut i dopiero zapiekać, wtedy nie powinny być twarde :-)

  • Pytanie. 200 stopni z termoobiegiem czy bez? Bo to wbrew pozorom ważne. Pozdrawiam lubiących gotować?

    • Bez termoobiegu :-) Jeśli włączamy funkcję termoobieg należy zmniejszyć temperaturą o 10-20 stopni, czyli np. włączyć 180 + termoobieg.Termoobieg przyspiesza pieczenie.

  • Dzięki za podpowiedź, w tzw. międzyczasie zapiekanka została przyrządzona i zjedzona. Nadwyżkę spałaszował Benek, buldog angielski (wyjątkowo wybredny smakosz) To oznacza że przepis trafiony w dziesiątkę;-) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>