Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zapiekanka rybna z purée ziemniaczano-selerowym i groszkiem


Zainspirowałam się przepisem z tego bloga.

Przepis nieco zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Danie wymaga nieco czasu ale za to jest bardzo smaczne i sycące. Smacznego:)
  DSCN2126


(Dla 5-6 osób)


Składniki:

– 80 dkg filetów dowolnej ryby (np. soli)

– 4 ziemniaki

– 1 mały seler (ok.50 dkg)

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– 1 łyżka masła

– sok z cytryny

– tymianek, bazylia

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia ryby

 – ½ puszki groszku konserwowego

 – 10 dkg żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach



Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i1/4 szklanki zimnego mleka

– gałka muszkatołowa
– 1-2 łyżeczki soku z cytryny

– sól, biały pieprz



Ryba: Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz, tymianek i bazylię. Filety moczyć w rozbełtanym jajku z odrobiną soli, a następnie w mące. Usmażyć.



Purée ziemniaczano selerowe: Ziemniaki i seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować razem  osolonej wodzie. Odcedzić. Dokładnie utłuc, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła i jajka pozostałe z panierki ryby. Wymieszać. W razie potrzeby posolić i dodać nieco pieprzu.



Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, rozmieszać, poczekać aż nieco zbrązowieje i wlać zimne mleko stale mieszając. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.


W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć usmażone kawałki ryby, polać je połową sosu beszamelowego, następnie wyłożyć połowę purée ziemniaczano-selerowego, resztę ryby, beszamelu i puree. Na wierzch położyć groszek i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać szczyptą tymianku i bazylii. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 ˚ C i piec przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by nieco stężała (łatwiej będzie się kroić). 



Helen

DSCN2131DSCN1650



Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Zapiekanka rybna z purée ziemniaczano-selerowym i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>