Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

Uwielbiam zapiekanki wszelkiej maści, zarówno  warzywne, jak i te z mięsem. Dziś proponuję Wam pyszne i sycące danie – zapiekankę z ziemniaków, mielonego mięsa, cukinii i marchewki. A wszystko to pod kołderką beszamelu. Sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację, jak kto woli. Po prostu palce lizać!

DSCN6828

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500 g dowolnego mięsa mielonego

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2-3 łyżki oleju

– kilka ziemniaków

– ½ średniej wielkości cukinii

– 1 nieduża marchewka

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych

– ok.1/2 szklanki wody

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano

– szczypta cukru

– 1 kulka mozarelli

 

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka

– 1-2 łyżeczki soku z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

 

 

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w całości przez 10 minut, na półtwardo. Odcedzić. Po przestudzeniu pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso i smażyć kilka minut na dużym ogniu. Doprawić mięso solą, pieprzem i ziołami. Dodać koncentrat i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod  przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać do mięsa, dusić jeszcze kilka minut. Cukinię umyć, nie obierać i pokroić w wąskie plastry (ok. 0,5 cm), podsmażyć na oleju z dwóch stron.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć warstwę ziemniaków, następnie sos mięsny i plastry cukinii (posolić). Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masłom, dodać mąkę i mieszać przez chwilę, dopóki mąka nie zacznie brązowieć. Następnie wlewać powoli zimne mleko stale mieszając. Gotować sos, dopóki nie zgęstnieje, często mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Gotowy sos wylać na zapiekankę i położyć plastry mozarelli. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190˚C, aż góra się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, wówczas będzie się lepiej kroić. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6814DSCN6839

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią

  • pysznie wygląda:0

  • Bardzo lubię :) idealna na zimowe dni, jak dzisiaj :)

  • Piękna, piękna i na pewno smaczna zapiekanka, poproszę o duuuży kawałek :)

  • Heleno G. NIEBO W GĘBIE!!!
    nie miałam ziół prowansalskich (wyszły na zapiekankę po chłopsku), więc dodałam paprykę słodką, ostrą i oregano i oczywiście sól i pieprz do smaku :) poza tym dorzuciłam do mięska paprykę czerwoną…
    Cukinia w zimie MNIAM :)
    Poproszę o więcej pomysłów na zapiekaneczki :D

    • Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Dobór ziół jest właściwie dowolny, papryka słodka, ostra oraz oregano także podniosą jej smak. Też bardzo lubię cukinię, zwłaszcza zimą :) Pozdrawiam :)

  • Zapiekanka prze-pyszna! Robiłam już kilka razy,
    Polecam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>