Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem

Bardzo smaczny i syty obiad. W sam raz na chłodne dni. Uwielbiam ich chrupiącą skórkę. Mąki użyć tyle, by zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli damy jej zbyt dużo, będzie za twarde.

(9-10 sztuk)
Składniki:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– ok. 3 szklanek mąki pszennej

–  ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 jajka + 3 jajka do obtoczenia paluchów

– kilka łyżek mleka

– 10 parówek

– 10 plastrów sera żółtego (może być ser topiony w plastrach)

–  1 łyżeczka soli

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc. Wyłożyć na stolnicę dodać 2 jajka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto ziemniaczane. Parówki obrać z osłonek. Przełożyć każdą plastrem sera. Obtoczyć w porcji ciasta na kształt krokietów.  Paluchy panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, następnie w bułce tartej.   Smażyć paluchy przykryte pokrywką, na małym ogniu z każdej strony.  Podawać z surówką.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>