MięsaPotrawy mączne

Paluchy ziemniaczane z parówką i serem

Paluchy ziemniaczane z parówką i serem

Są sycące, w sam raz na chłodne dni. Paluchy ziemniaczane z parówką i serem mają fajnie chrupiącą skórkę. Możecie sobie wcześniej ugotować ziemniaki. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki. Trzeba jej użyć tyle, by zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli dacie zbyt dużo mąki, paluchy wyjdą za twarde.

(10-11 sztuk)

Składniki:

– około 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 1 szklanka mąki pszennej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 jajko

– 6 parówek przekrojonych na pół

– 10 plastrów żółtego sera (może być ser topiony w plastrach)

– 1 płaska łyżeczka soli

Panierka:

– 3 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól, pieprz

– bułka tarta

Jak zrobić paluchy ziemniaczane z parówką i serem?

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc. Włożyć do dużej miski, wbić jajko, dodać mąki i sól. Zagnieść elastyczne ciasto (powinno być dość miękkie). Parówki obrać z osłonek. Każdą przekroić na pół. Z ciasto zrobić podłużny wałek (rozwałkować na stolnicy), kroić na małe porcje. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć, nakładać połówkę parówki, owiniętą w plaster żółtego sera. Obtoczyć w cieście podłużne wałeczki. Każdy obtoczyć wpierw mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Ziemniaczane paluchy smażyć na złoty kolor z obu stron przykryte pokrywką, na malutkim ogniu. Ostrożnie przewracać łopatką, bo ciasto jest dość delikatne. Paluchy ziemniaczane z parówką i serem podawać z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Paluchy ziemniaczane z parówką i serem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button