Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa grochowa (grochówka)

Zupa idealna na chłodne dni, świetnie rozgrzewa i na długo zapewni uczucie sytości.

DSCN1741
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 szklanka grochu łuskanego

– 1 małe pętko kiełbasy

– 15 dkg wędzonego boczku

– 1,5 l bulionu (może być z kostki)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora)

– 2 ziemniaki

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka majeranku

– 1/2 łyżeczki mielonego kminku

– 1/3 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych) albo mielonej

– 1 łyżka mąki

– sól, pieprz

Groch wypłukać, zalać zimną wodą o odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ugotować bez dodatku soli do miękkości (ok.1h).  Włoszczyznę  i ziemniaki umyć i pokroić w kostkę (z wyjątkiem pora). W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 25 minut.

W międzyczasie boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Wpierw stopić boczek, następnie dodać cebulę wraz z kiełbasą i smażyć kilka minut, po czym dodać do warzyw. Por wyjąć.  Ugotowany groch odcedzić i również dodać do zupy. Gotować jeszcze zupę kilka minut. Na koniec zaprawić mąką i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i kolendrą.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1749

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Zupa grochowa (grochówka)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>