Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa – krem z brokułów

Pyszna, lekkostrawna zupa-krem z brokułów. Jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu. Idealna na letnie dni. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, grzankami, bądź uprażonymi na suchej patelni migdałami ;-)

SONY DSC

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 1 duży brokuł

– 3 łyżki gęstej śmietany

– 2 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 1 liść laurowy

– 1,3 l bulionu (może być z kostki warzywny)

– 1 łyżka masła

– sok z cytryny

– sól, biały pieprz

– 1 łyżeczka cukru

– groszek ptysiowy lub 3 kromki chleba tostowego pokrojone w kostkę, podsmażone na oliwie z oliwek
lub 4 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni.

 

 

Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić  na maśle. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodygi pokroić. Łodygi zalać wrzącym bulionem, dodać liść laurowy, zeszkloną cebulę i gotować 5 minut, po czym dołożyć różyczki brokułów. Gotować na niedużym ogniu przez 15 minut bez przykrywki, aby zachowały swój kolor. Wyjąć liść laurowy i kilka różyczek do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem.

Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz  cukrem. Można podawać zupę na dwa sposoby: z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi migdałami.

Smacznego!

Helen G.
SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>