Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa-krem z kurek (grzybowa)


(Dla 4 osób) Składniki:


– 50 dkg świeżych kurek

– 40 dkg ziemniaków

– 1 l bulionu grzybowego (może być z kostki)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 cebula

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżka śmietany

– gałka muszkatołowa

– sól, pieprz



Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego. Kurki umyć i jeśli są duże to pokroić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Po chwili dodać kurki i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do ugotowanych ziemniaków. zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Zostawić kilka grzybków do dekoracji. Zaprawić śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, maggi i natkę. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.










Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>