Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa-krem z pomidorów


(dla 4 osób)


Składniki:

– 2 puszki pomidorów lub 9 sztuk świeżych

– 1 mała cukinia (opcjonalnie)

– 1 por

– duża cebula

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka śmietany

– listek laurowy, kilka listków świeżej bazylii, oregano

 – sól, pieprz

– 1 łyżeczka miodu

– grzanki lub groszek ptysiowy




Warzywa umyć obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej podsmażyć  cebulę, czosnek i por. Dodać następnie koncentrat pomidorowy i podlać niewielką ilością bulionu. Dodać listek laurowy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

Pomidory (w przypadku świeżych) sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię  umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondla dodać pomidory oraz cukinię. Dusić, aż będą miękkie. Następnie zmiksować. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem. Dodać miód. Podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.


DSC_0639DSC_0579


Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>