Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa-krem z porów




Dziś propozycja bardzo smacznej, taniej, a przede wszystkim bardzo zdrowej zupy o konsystencji kremu. Nie wymaga długiego gotowania. To jedna z moich ulubionych zup – kremów. Zapraszam:)





(Dla 4 osób)


Składniki:

– 3  pory

– 1 cebula

– 4  średniej wielkości ziemniaki

– 1  mała marchew

– 1-2 ząbki czosnku

– 1,2-1,5 l bulionu (może być z kostki) w zależności od preferowanej gęstości zupy

– 2 łyżki masła (użyłam klarowanego)

– 2 łyżki śmietany 18%

– 1 liść laurowy

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

– maggi (opcjonalnie)

– posiekany szczypiorek

– starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)

– grzanki lub groszek ptysiowy



1.    Pory umyć, pokroić w półksiężyce białe części. Cebulę  i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.  


2.    W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć por z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i zalać bulionem. Dodać liść laurowy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. 


3.    Wyjąć liść laurowy a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. 


4.    Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę. 


5.    Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym posypaną startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.  



Smacznego!




Lubicie zupy-kremy? Czy wolicie raczej zupy tradycyjne?


Helen

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Zupa-krem z porów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>