Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa na całego, warto więc skorzystać i przygotować jakieś danie z tego warzywa. Proponuję dziś zupę krem z zielonych szparagów, bo te właśnie uważam za smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć również białych. Krem jest w smaku bardzo delikatny, lekko słodkawy. Do zupy można dodać groszek ptysiowy albo własnoręcznie przygotowane grzanki.

DSCN4117

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 pęczki dowolnych szparagów (dałam zielone)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)

– 100 ml śmietanki 30%

– sól, pieprz

– cukier

– 1 łyżka soku z cytryny

– mielona gałka muszkatołowa

– pół pęczka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

 

 

 

Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Odciąć główki, zdrewniałe końce także odciąć i wyrzucić. Resztę pokroić w małe kawałki.

 

Główki wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż trochę zmiękną ale powinny pozostać jędrne (posłużą do dekoracji zupy).

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Główki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową odłożyć na talerz. Włożyć zaś pokrojone szparagi i podsmażoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli pozostaną wyczuwalne w smaku włókna, wówczas należy przecedzić zupę przez sito.

 

Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Zaprawić zahartowaną śmietanką.

 

Podawać krem z kleksem śmietanki, udekorowany główkami szparagów, posypany natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Helen G.

DSCN4124DSCN4127

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>