Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa pomidorowa z makaronem

Zatęskniłam ostatnio za taką zwykłą pomidorówką, najlepiej z makaronem, choć moja mama zawsze robiła z ryżem. Zupa prosta, na pozór zwyczajna, a jakże smaczna i sycąca. Można dawać dowolny makaron, choć moim zdaniem najlepiej pasują tu kolanka, muszelki albo świderki. Zachęcam również do ugotowania mojej ulepszonej wersji pomidorowej z makaronem premium :)

DSCN3352

 

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 litry wody

– kostka rosołowa

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– zielona część pora

– cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki mąki

– 4 łyżki śmietany

– sól, pieprz

– cukier

– sok z cytryny

– natka pietruszki do dekoracji
Dodatkowo:

opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, u  mnie kolanka z falbanką.

 

Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru. Dusić zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zaprawić zupę koncentratem, wymieszać. Wyjąć zieloną część pora.  Mąkę rozrobić w małej ilości wody. Zagęścić zupę. Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę. Doprawić zupę do smaku, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę podawać z makaronem udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

DSCN3356

 

Podziel się ze znajomymi

26 odpowiedzi do “Zupa pomidorowa z makaronem

  • pomidorowa.. ulubiona!

  • Polecam podsmażyć koncentrat na maśle, będzie bardziej pomidorowa :)

  • Dziękuję:) następnym razem spróbuję tak zrobić:)

  • Uwielbiam zupę pomidorową i mogę ją jeść codziennie! :-)))

  • Wygląda smacznie, ale pomidorowej z makaronem nie zagęściłabym jednak nigdy mąką. Zupa pomidorowa należy do zup czystych niezagęszczanych i wg mnie wystarczy do niej tylko odrobina śmietany, ale każdy robi wg swego upodobania :)

  • ja osobiście lubię śledzie w czekoladzie, ale jeśli ktoś nie lubi czekolady to nie musi jej używać :)

  • U mnie dzis na obiad była pomidorowa i juz jest na blogu :):)
    Pyszna zupka ! :)

  • do zeszklonej cebulki dodaje koncentrat- lepszy kolor i smak- potem trochę wywaru ( bo zupa na kurczaku lub żeberku , kostce wołowej – bez kostki chemii) potem dodaję do zupy przez sitko (zupka czysta bez drobnych warzyw bo te dodaję w całości i dla dzieci jak znalazł a dla mnie z całą marchewą) no i bez maki, tylko czasem troszkę śmietany ale to zależy od rodzaju koncentratu.Czasem dodaję makaron nitki by ugotował się w zupce i wtedy jest gęstsza PA (dzięki brakom śmiet. mąki i chemii – 26 kg mniej w 8 m-cy) PA

  • gratuluję zrzucenia tylu kilogramów:)

  • bardzo dobry przepis na pomidorówke , ale jak dla mnie mąka jest nie potrzebna lubię za to jak jak jest dużo koncentratu pomidorowego ja zazwyczaj dodaje koncentratu z pińczowa który doskonale oddaje smak pomidorów

    • Moja mama też nie daje mąki do zupy, to kwestia indywidualna. Ja akurat lubię bardziej gęstą:)

  • Wszystko dobrze, ale największy grzech to koski rosolowe. Bazą kazdej dobrej zupy jest rosół mięsny albo warzywny (dla wegetarian).

    • To prawda, tylko nie zawsze jest czas na ugotowanie wywaru mięsnego. Kostka jest po prostu wygodą ale oczywiście zdrowszy jest naturalny wywar z mięsa i warzyw:)

  • Przepis swietny!!!! A co do tych : kostek, smietany, maki itd… to swietnie pani udzielila odpowiedzi. To kwestia indywidualna.

  • Bardzo dobra mi wyszła ta zupa z tego przepisu. Polecam.

  • Jak widzę przepis na zupę, w której ktoś używa „kostke rosołową” zamiast mięsa, to widzę już jaka to kucharka. Dobra i ZDROWA zupa jest na kościach lub miesie, tak jak gotowały nasze babcie i mamy. Kostka rosołowa to tylko chemia i utwardzone tłuszcze.

    • Być może masz rację. Obecnie odchodzę od stosowania kostek rosołowych w zupach. A to jest stary przepis. Można ją pominąć, gotując zupę na samych warzywach lub wywarze mięsnym, wedle uznania.

  • Proponuję załadować z zupy pietruszkę oraz seler. Naturalna zasmazka :-)

  • Skoro ma być to PRAWDZIWA zupa pomidorowa to może warto ją jednak bez chemii zrobić, tzn bez kostki rosołowej (glutaminianu sodu) a zrobić porządny wywar na mięsie????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>