Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Żurek tradycyjny

Żurek jest pyszny nie tylko na Wielkanoc. Lubię go jeść przez okrągły rok. Zwany inaczej barszczem białym. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne; biała kiełbasa, dodatek wędzonego boczku i dużo majeranku – wtedy sukces gwarantowany :)

DSCN0567

(Dla 6 osób)

Składniki:

– ok.2 l wody

–  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule)

– 2 ząbki czosnku

– 2 laski białej kiełbasy

– 10 dkg boczku

– 2 ziemniaki

– butelka zakwasu do żurku (0,5 l )

– 2 łyżki śmietany

– 4 ziarna pieprzu

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 listek laurowy

–  1 łyżka majeranku

– maggi (opcjonalnie)

– 2  czubate łyżki mąki

– sól, pieprz

 

dodatkowo:

– 3 jaja ugotowane na twardo

 

Do garnka wlać wodę włożyć  umytą i obraną włoszczyznę, dodać ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie.  Można trochę posolić wywar, lecz nie za dużo. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną.

Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować  jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać do zupy i dobrze wymieszać. Na koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0598DSCN0597

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>