PieczywoŚniadanie

Bułki razowe

Bułki razowe

Domowe wypieki są nie tylko smaczne ale też i bardzo zdrowe. Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek. Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych.

Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w składniki odżywcze zawarte w zbożu, m in. w witaminy z grupy B, białko, tłuszcze, składniki mineralne (magnez, wapń, sód, potas, mangan, żelazo, fosfor, kobalt, miedź, cynk, chrom, bor, jod), aminokwasy oraz błonnik.

Bułki upiekłam z mąki żytniej razowej typ 2000 oraz pszennej razowej typ 2000. Bułki razowe w smaku są bardziej zwarte od tych pszennych i szybko sycą. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze tego samego dnia, jak to bułki.

Z tej proporcji wychodzi około 8 niedużych bułeczek. Możemy je wzbogacić o dodatek wybranych ziaren np. czarnuszki, nasion chia, siemienia lnianego czy słonecznika. Ja wybrałam wersję klasyczną z tzw. „przedziałkiem”.

Zobacz także

domowe bułki pszenne.

(około 8 bułeczek)

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

– 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000

– 30g świeżych drożdży lub 15g suchych (instant)

– 2 łyżki oliwy lub stopionego masła

– 1 ½ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru

– 250 ml ciepłego mleka

Jak zrobić bułki razowe?

Jeśli używamy świeżych drożdży wpierw należy przygotować rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej razowej. Wymieszać, przykryć spodkiem i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Następnie do większej miski wlać rozczyn, wsypać mąki przesiane przez sito, sól oraz 2 łyżki oleju albo stopionego masła. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).

Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej formułować okrągłe bułeczki. Zagłębieniem drewnianej łyżki zrobić w środku tzw. „przedziałek”. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez ok.25 minut aż zbrązowieją. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Bułki razowe
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Ja kupuję wyłącznie razowe pieczywo, bo jest dużo zdrowsze od pszennego, pozbawionego praktycznie składników odżywczych 🙂

  2. Osobiście bardzo lubię bułki razowe. Są według mnie smaczniejsze od tych nadmuchanych pszennych. Zapisuję przepis:) Pozdrawiam*

    1. Ja daję po prostu po 1,5 szklanki każdej z mąk, 1 szklanka mąki pszennej razowej to 145g, zaś żytniej razowej to 120g.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button