Buraczki z jabłkiem na zimno


Buraczki z jabłkiem często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze jak przyrządzam tę surówkę, przypominam sobie czasy kiedy byłam dzieckiem. Jest ona niezwykle prosta w wykonaniu. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki. Zamiast soku z cytryny możemy użyć także octu. Ja czasem sięgam po ocet jabłkowy. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku surówki, pomińcie cebulę.

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 2-3 buraki

– 1 jabłko

– 1 mała cebula (opcjonalnie)

– sok z cytryny lub ocet

– cukier do smaku (zwykle daję ksylitol)

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości w mundurkach (ok. 1 godzinę). Ostudzić. Obrać ze skórki. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać olej i sok z cytryny wedle uznania. Doprawić surówkę do smaku cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Sałatka szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi np. z kotletami mielonymi albo z gulaszem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

buraczki-z-jablkiem-na-zimnoburaczki-z-jablkiem-na-zimno1buraczki-z-jablkiem-na-zimno2
loading...
loading...
Poprzedni Roladki z kurczaka z szynką, serem i ogórkiem
Nastepny Kotlety ziemniaczane

2 komentarze

  1. zdzich659
    14 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Nie daje cebuli ,ale dodaje ze słoika łyczeczkę chrznanu żurawinowego

    • Helen G.
      Helen G.
      14 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Też fajny pomysł, muszę następnym razem spróbować :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *