Sałatki i surówkiWegetariańskie

Buraczki na zimno

Buraczki na zimno

Często gościły w moim rodzinnym domu. Jak buraczki na zimno, to koniecznie z tartym jabłkiem. To bardzo prosta surówka w przygotowaniu. Trzeba tylko wcześniej ugotować buraki. Zamiast soku z cytryny możecie użyć też octu. Ja czasem sięgam po ocet jabłkowy. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku buraczków na zimno, pomińcie cebulę albo sparzcie ją wrzątkiem.

Serdecznie polecam wam także buraczki na ciepło.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2-3 buraki

– 1 jabłko

– 1 mała cebula (opcjonalnie)

– sok z cytryny lub ocet do smaku

– cukier do smaku (zwykle daję zdrowszy ksylitol)

– 1 łyżka oleju

– sól, pieprz

Jak zrobić buraczki na zimno?

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości w mundurkach (około 1 godzinę). Ostudzić. Obrać ze skórki. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać olej i sok z cytryny wedle uznania. Surówkę doprawić do smaku cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Buraczki na zimno szczególnie dobrze komponują się z daniami mięsnymi np. z kotletami mielonymi z pieczarkami albo z gulaszem ze śliwkami.

Smacznego!

Helen G.

Buraczki na zimno
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button