Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem


DSCN7863

Canelloni to potrawa z rodem z Włoch. To nic innego jak duże rurki makaronu wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, przykryte sosem bolońskim albo beszamelowym i zapieczonym serem. Danie to jest bardzo podobne do lasagne, różni się jedynie rodzajem makaronu oraz gęstością sosu mięsnego.

To dość pracochłonna potrawa ale za to jaka pyszna! Ja obgotowuję makaron ale wiem że w wielu przepisach tego się nie praktykuje. Parę razy się sparzyłam, gdy makaron wyszedł za twardy. Gotując krótko makaron mam przynajmniej pewność, że będzie mięciutki. W przypadku surowego makaronu należy bardzo dokładnie pokryć duża ilością sosu, bo inaczej będzie twardy.

Mój przepis na canelloni z mięsem mielonym jest sprawdzony. Robiłam go już  chyba z 10 razy. Dobór składników powstał metodą prób i błędów. Rurki powinny być raczej ułożone jednowarstwowo, potrzebujemy wiec dużego naczynia (użyłam dużej blachy do ciasta). Serdecznie polecam mój przepis 🙂

DSCN7870

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)

– 1 opakowanie makaronu canelloni (250g)

– puszka lub kartonik pomidorów krojonych

– 1 cebula

– 1 marchew

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

–  po 1 łyżeczce oregano, bazylii

– 1/2 łyżeczki tymianku

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej

– sól, czarny pierz lub chili

– kulka mozarelli

– 10 dkg sera żółtego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos beszamelowy:

– 3 łyżki masła

– 3  łyżki mąki

– 2 ½ szklanki mleka

– sól, biały pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– 1-2 łyżki soku z cytryny

 

Makaron canelloni obgotować 3 minuty partiami w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiegnie sklejaniu).  Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu.  Sos powinien być dosyć gęsty, by łatwo było nim nadziewać rurki makaronu. Na koniec dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusić jeszcze 1-2 minuty.

Beszamel: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i mieszać dopóki nie zacznie brązowieć. Następnie wlać zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować sos, często mieszając aż zgęstnieje.  Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.  Na koniec dodać sok z cytryny.

Żaroodporne naczynie wysmarować cienką warstwą beszamelu. Każdą rurkę makaronu nadziewać najlepiej długą łyżeczką farszem mięsnym i układać ciasno obok siebie.

DSCN7800DSCN7815

Makaron polać sosem beszamelowym. Posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem i pokrojoną w plastry mozarellą.  Canelloni wstawić do nagrzanego do 200 – 210 ˚C piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej odczekać 10 minut, ser wówczas trochę stężeje i będzie łatwiej porcjować danie.

Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7838DSCN7837DSCN7863DSCN7864

 

Poprzedni Tarta z jabłkami i cynamonem
Nastepny Chleb graham

21 komentarzy

  1. Justyna Bąk
    28 października 2013
    Odpowiedz

    bardzo lubię to danie ale nie robię go za często, tyłek rośnie:P

  2. kruszyna
    29 października 2013
    Odpowiedz

    Ale pysznie wygląda 🙂 Muszę przyznać, że sama nigdy nie robiłam cannelloni, chociaż kiedyś na pewno się skuszę, bo bardzo lubię to makaronowe danie 🙂

  3. dakotka666 imagine
    31 grudnia 2013
    Odpowiedz

    polecam wersję z farszem z białego sera i szynki 🙂

    • Aneta
      18 listopada 2014
      Odpowiedz

      A ja polecam wersje ze szpinakiem i serem feta. Pycha 🙂

      • Helen G.
        Helen G.
        18 listopada 2014
        Odpowiedz

        O tak! Szpinak i feta to świetne połączenie. Muszę następnym razem spróbować:)

  4. Helen G.
    31 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Chętnie ją wypróbuję:)

  5. Netka
    4 maja 2015
    Odpowiedz

    Zrobiłam i jestem zachwycona tym przepisem.Wyszło idealne.

    • Helen G.
      Helen G.
      4 maja 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że danie smakowało 🙂

  6. aga
    25 maja 2015
    Odpowiedz

    ale pyszne wyglada. napewno zrobie 🙂

  7. Beata
    29 lipca 2015
    Odpowiedz

    Przepis super. Robię już kolejny raz,ale bez soku z cytryny w beszamelu. Nie gotuję również makaronu, super mięknie w czasie pieczenia:)

  8. Magda
    13 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Z mielonym tofu zamiast mięsa też jest pysznie

    • Helen G.
      Helen G.
      13 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Nie próbowałam ale dziękuję za ciekawą sugestię, przetestuję następnym razem 🙂

    • qewe
      16 stycznia 2016
      Odpowiedz

      mega pomysl z tym tofu

  9. Marta
    27 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam ten przepis. Przepyszne cannelloni!!! Zrobię jeszcze nieraz!

    • Helen G.
      Helen G.
      27 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowało:) Ja też bardzo lubię to danie*)

  10. Izabela
    1 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam Canelloni z tego przepisu, z tym, że nie gotowałam wcześniej makaronu 🙂 Wyszło pyszne 🙂

    • Helen G.
      Helen G.
      1 września 2016
      Odpowiedz

      Wiem, że niektórzy nie gotują wcześniej makaronu. Ja robię to na wszelki wypadek, żeby nie wyszedł twardy.

  11. kamila
    25 października 2016
    Odpowiedz

    czy można układać 2 warstwowo?

    • Helen G.
      Helen G.
      25 października 2016
      Odpowiedz

      Raczej zaleca się układać rurki jednowarstwowo, będą ładniej się prezentowały na talerzu i łatwiej będzie je kroić, ale możesz zrobić ewentualnie 2 warstwy, jeśli nie masz na tyle dużego naczynia do zapiekania 🙂

  12. Baska
    18 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy w naczynie pieczemy bez przykrycia

    • Helen G.
      Helen G.
      18 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Tak, bez przykrycia. Chyba, że zbyt szybko zapiekanka zbyt szybko zacznie się rumienić.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *