MakaronyMięsaZapiekanki

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

To duże rurki makaronu wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, przykryte sosem bolońskim albo beszamelowym i zapieczonym serem. Cannelloni z mięsem mielonym jest typowo włoskim daniem bardzo podobnym do lasagne, różni się jedynie rodzajem makaronu oraz gęstością sosu mięsnego.

Cannelloni z mięsem mielonym to dla mnie trochę pracochłonna potrawa, jednakże zdecydowanie warta zachodu. Osobiście obgotowuję makaron ale wiem że wiele osób tego nie robi. Parę razy makaron wyszedł  mi po prostu twardy 🙁 Gotując krótko makaron mam przynajmniej pewność, że w zapiekance będzie mięciutki. W przypadku surowego makaronu należy bardzo dokładnie go pokryć dużą ilością sosu, inaczej będzie twardy.

Mój przepis na cannelloni z mięsem mielonym jest sprawdzony. Dobór składników powstał metodą prób i błędów. Zapiekankę tę robiłam wiele razy. To jedno z ulubionych dań mojego męża. Rurki powinny być raczej ułożone jednowarstwowo, potrzebujemy wiec dużego naczynia (użyłam dużej blachy do ciasta). Serdecznie polecam mój przepis na cannelloni z mięsem mielonym. Nie będziecie zawiedzeni! 🙂

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)

– 1 opakowanie makaronu cannelloni (250g)

– puszka lub kartonik pomidorów krojonych

– kulka mozarelli

– 10 dag sera żółtego

– 1 cebula

– 1 marchew

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki ketchupu

– po 1 łyżeczce oregano, bazylii

– ½ łyżeczki tymianku

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej

– sól, czarny pierz lub chili

Sos beszamelowy:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki mąki

– 2 ½ szklanki mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– sól, biały pieprz

Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym?

Makaron cannelloni obgotować 3 minuty partiami w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiegnie sklejaniu). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć.

Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos powinien być dosyć gęsty, by łatwo było nim nadziewać rurki makaronu. Na koniec dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusić jeszcze 1-2 minuty.

Sos beszamelowy: masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i mieszać dopóki nie zacznie brązowieć. Następnie wlać zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować sos, często mieszając aż zgęstnieje.  Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać sok z cytryny.

Żaroodporne naczynie wysmarować cienką warstwą beszamelu. Każdą rurkę makaronu nadziewać najlepiej długą łyżeczką farszem mięsnym i układać ciasno obok siebie. Makaron polać sosem beszamelowym. Posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem i pokrojoną w plastry mozarellą.

Cannelloni wstawić do nagrzanego do 200-210˚C piekarnika i piec około 35 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej odczekać 10 minut, ser wówczas trochę stężeje i będzie łatwiej porcjować danie. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Cannelloni z mięsem mielonym
+ 6
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

21 komentarzy

  1. Ale pysznie wygląda 🙂 Muszę przyznać, że sama nigdy nie robiłam cannelloni, chociaż kiedyś na pewno się skuszę, bo bardzo lubię to makaronowe danie 🙂

  2. Przepis super. Robię już kolejny raz,ale bez soku z cytryny w beszamelu. Nie gotuję również makaronu, super mięknie w czasie pieczenia:)

    1. Raczej zaleca się układać rurki jednowarstwowo, będą ładniej się prezentowały na talerzu i łatwiej będzie je kroić, ale możesz zrobić ewentualnie 2 warstwy, jeśli nie masz na tyle dużego naczynia do zapiekania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button