Chleb domowy pszenno-żytni


Chleb domowy jest najpyszniejszy a jego upieczenie daje ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzeć w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Wszystkie niezbędne składniki dostaniemy w sklepie Naturalnie Zdrowe. Zakwasu żytniego używamy w proporcji 5-20% w stosunku do ilości mąki. Swój bochenek upiekłam w keksówce, choć można też użyć innej foremki albo koszyka rozrostowego. Chleb według mojego autorskiego przepisu piekłam już z 5-6 razy. Zawsze się udaje :-) Jest bardziej mięsisty i nie taki pusty jak kupne bochenki. Zachęcam was gorąco do spróbowania.

 

(1 bochenek z keksówki)

Składniki:

– 400g mąki pszennej t750

– 150g mąki żytniej t720

– 3 łyżki wysuszonego zakwasu żytniego

– 400 ml ciepłej wody

– 1 łyżeczka suchych drożdży (ok.4 g)

– 1 łyżka stopionego masła lub oleju

– 1 łyżeczka soli

Wpierw zrobić zaczyn. W naczyniu wymieszać wodę wraz drożdżami i zakwasem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3,5 godziny. Mąki przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać zaczyn, sól i olej lub stopione masło. Wyrabiać ciasto dłońmi przez 10 minut. Powinno być klejące. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i wyrównać. Posypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko spryskać wierzch wodą i przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220°C (góra-dół), po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 40 minut, aż chleb będzie wyraźnie zarumieniony. Postukany powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-domowy-pszenno-zytnichleb-domowy-pszenno-zytni3chleb-domowy-pszenno-zytni2chleb-domowy-pszenno-zytni1chleb-domowy-pszenno-zytni4
loading...
loading...
Poprzedni Szpekuchy, czyli litewskie pierożki drożdżowe nadziewane słoniną lub boczkiem
Nastepny Uniwersalny sos pieczarkowy

7 komentarzy

  1. Ewelina Serafińska
    7 listopada 2016
    Odpowiedz

    apetyczny ;)

  2. Jarek
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Udany wypiek:) Nie próbowałem piec samemu chleba ale przyznam, że mnie kusi.

  3. Monia
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Oj! z chęcią bym wzięłą kromeczkę:-)

  4. Fascynatka kuchni
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ja czasem piekę domowy chleb ale głównie z mieszanek :)

  5. Agata Kądziołka
    8 listopada 2016
    Odpowiedz

    Nie ma nic lepszego niż domowy chleb!

    • Helen G.
      Helen G.
      8 listopada 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  6. Królowa Karo
    20 listopada 2016
    Odpowiedz

    Noszę się z zamiarem upieczenia własnego chleba już od dłuższego czasu. Ciągle jednak brakuje czasu.

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *